Tenzije između Dominikanske Republike i Haitija se rasplamsavaju nakon kratkog oružanog sukoba na granici

Tenzije između Dominikanske Republike i Haitija se rasplamsavaju nakon kratkog oružanog sukoba na granici

Dominikanska Republika optužila je u četvrtak Haiti za višestruka kršenja granica u poslednjem sporu koji uključuje njihovu zajedničku granicu na ostrvu Hispanjola.

Ministar inostranih poslova Roberto Alvarez održao je konferenciju za novinare o ovom pitanju samo nekoliko dana nakon oružanog sukoba između dominikanskih vojnika i pripadnika brigade haićanske vlade za zaštitu životne sredine.

Kratak sukob je proizašao iz očigledne konfuzije oko graničnih granica. To se dogodilo u utorak na severnom delu zajedničkog ostrva u blizini jedne od više od 300 betonskih barijera koje ocrtavaju granicu.

„Ono što se dogodilo je flagrantno kršenje dominikanske teritorije“, rekao je Alvarez. „Snažno pozivamo vlasti Haitija da preuzmu kontrolu nad redom na svojoj teritoriji i izbegnu situacije koje nastavljaju da pogoršavaju ionako delikatnu situaciju.

Portparol kabineta premijera Haitija u četvrtak je odbio komentar i pozvao se na saopštenje koje je vlada izdala u sredu u kojem je optužila dominikanske vojnike za narušavanje teritorije Haitija.

Takođe se navodi da je ministar spoljnih poslova Haitija Žan Viktor Geneus razgovarao sa Alvarezom nakon incidenta u utorak i da su se obe strane složile da pokušaju da smire tenzije kako bi izbegle dalju eskalaciju.

Dugo tinjajuće tenzije između dve zemlje proključale su poslednjih meseci kada je dominikanski predsednik Luis Abinader najavio da će prestati da izdaje vize Haićanima i zatvorio sve kopnene, vazdušne i morske granice na skoro mesec dana, što je ekonomski udar na Haiti.

Zatvaranje granica izazvano je tekućim sporom oko izgradnje kanala na teritoriji Haitija koji ima za cilj vodu iz reke koja teče duž granice.

Abinader je delimično ponovo otvorio granice prošlog meseca, iako je zabrana viza i dalje na snazi, a Haićanima nije dozvoljen ulazak u Dominikansku Republiku radi posla, obrazovanja, turizma, medicinskih pitanja ili drugih razloga.