Ambasada Ukrajine u Ankari opovrgava pogrešnu interpretaciju intervjua Zelenskog od strane turskih medija

Ambasada Ukrajine u Ankari opovrgava pogrešnu interpretaciju intervjua Zelenskog od strane turskih medija

Ambasada Ukrajine u Turskoj demantovala je dezinformacije koje su neki turski mediji širili u vezi sa intervjuom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog američkom TV kanalu, saopšteno je iz Ambasade na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

„Ambasada Ukrajine u Ankari oštro opovrgava dezinformacije koje se šire u turskim medijima o izjavama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog“, navodi se u saopštenju.

Ambasada je saopštila da je ukrajinski lider u intervjuu (En-Bi-Si njuz) govorio o onima koji podstiču mržnju i koriste teror, misleći na Rusiju i Iran, koji očigledno žele da eskaliraju rat na Bliskom istoku i uvuku mnoge zemlje u ovaj rat. Upravo je Rusiju i Iran ukrajinski predsednik definisao kao sponzore terorizma, a oni, kao što znaju mnoge zemlje sveta, ne poštuju nikakva pravila i zakone.

Situacija je nastala jer su neki turski mediji preneli da je predsednik Zelenski, na pitanje da li je Izrael počinio ratne zločine u Gazi, navodno rekao da „nema zakona i pravila u ratu protiv terorizma“.

Istovremeno, u saopštenju ambasade se navodi da je predsednik Zelenski istakao važnost zaštite svih civila i pružanja humanitarne pomoći civilima tokom eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba: „Neophodno je otvoriti humanitarne koridore, osloboditi zatvorenike, pomoći civilima. .. Moramo zaustaviti ovaj rat zajedno sa celim svetom“.

Ambasada Ukrajine u Turskoj saopštila je da su to jasne reči ukrajinskog predsednika, koje oni koji šire lažne vesti o njemu pokušavaju da sakriju od turskog društva. „Ukrajina se uvek i dosledno zalagala za zaštitu ljudskog života“, navodi se u saopštenju.

Ambasada je saopštila da Rusija, koja je započela rat protiv Ukrajine, želi da skrene pažnju sveta sa ovog rata i suprotstavi Ukrajinu njenim partnerima.

„Zahvaljujemo se svima kojima je stalo da tačno izveštavaju o događajima i da se bore protiv dezinformacija. Takođe smo zahvalni Turskoj, njenom lideru i njenom narodu što podržavaju naše napore da uspostavimo mir u Ukrajini i učinimo svet pravednijim mestom“, navodi se u saopštenju.