Blinken o pomoći Ukrajini: SAD imaju jasan plan akcije

Blinken o pomoći Ukrajini: SAD imaju jasan plan akcije

Državni sekretar Entoni Blinken istakao je važnost kontinuirane podrške Ukrajini nakon što je pozvao Kongres da odobri 11,8 milijardi dolara budžetske pomoći Kijevu.

Kako piše Evropska istina, on je to rekao na Tviteru (X), repostujući izjavu američke sekretarke finansija Dženet Jelen.

Prema njegovim rečima, Rusija je započela rat protiv Ukrajine i može da ga okonča u svakom trenutku povlačenjem svojih trupa i zaustavljanjem brutalnih napada.

„Dok ona to ne uradi, Sjedinjene Države imaju jasan plan akcije: da pomognu Ukrajini da se odbrani, da podrži ukrajinski narod i da poziva Rusku Federaciju na odgovornost“, rekao je Blinken.

Prethodno su ministarka finansija SAD Dženet Jelen, ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj Samanta Pauer pozvali Kongres da odobri izdvajanje 11,8 milijardi dolara budžetske podrške Ukrajini.

Američki predsednik Džo Bajden pokušava da ubedi Kongres SAD da podrži pomoć i Ukrajini i Izraelu, i da odobri novi paket pomoći od 106 milijardi dolara, koji uključuje više od 61 milijardu dolara finansiranja pomoći Ukrajini. 11,8 milijardi dolara je deo budžetske podrške ovog paketa pomoći.

Ali novi predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson insistira da pakete pomoći Ukrajini i Izraelu Kongres razmatra odvojeno, a da se „ukrajinski“ paket razmatra zajedno sa izdvajanjima za bezbednost granice sa Meksikom.