Konzervativci u Poljskoj odbacuju nemački predlog o stalnom prisustvu trupa

Konzervativci u Poljskoj odbacuju nemački predlog o stalnom prisustvu trupa

Poljski konzervativci snažno su osudili predlog bivšeg nemačkog ambasadora u toj zemlji, Arndta Freitaga von Loringhovena, koji je sugerisao da Nemačka trajno stacionira trupe u Poljskoj kako bi ojačala odnose između te dve nacije.

Freitag von Loringhoven, bivši šef obaveštajne službe NATO-a, podržao je ovu ideju u tekstu objavljenom u Frankfurter Allgemeine-Zeitung prošle nedelje. Izneo je argument da jačanje istočnog krila NATO-a, bliža integracija nemačkih i poljskih oružanih snaga, i dugoročno trajno premeštanje trupa u Poljsku bili u interesu obe strane.

Međutim, reakcija na ovu sugestiju bila je podeljena. Poslanik EP iz stranke „Pravo i pravda“ (PiS), Jacek Sariusz-Volski, ironično je uporedio ovaj predlog s nacističkom okupacijom, postavši pitanje o njegovim asocijacijama.

Neki su se zabrinuli da bi ovakav sporazum mogao podsećati na prošle epohe i okupaciju, dok su drugi kritikovali Poljsku zbog navodnog nedostatka otpora prema dolazećoj vladi pod vođstvom Donalda Tuska, koja je bliska EU.

Ipak, važno je napomenuti da je predsednik Poljske, Andžej Duda, već u januaru pristao na stacioniranje nemačkih trupa u istočnoj Poljskoj radi postavljanja sistema odbrane od raketa Patriot.

Arndt Freitag von Loringhoven je takođe naglasio da je konzervativna stranka PiS izgubila poverenje Poljaka zbog svoje nacionalističke politike i pozvao na razvoj liderskog partnerstva s novom centrističkom vladom.

Uprkos podeljenim reakcijama, ostaje činjenica da ova inicijativa otvara diskusiju o budućem odnosu između Nemačke i Poljske, kao i o širim temama unutar NATO-a i EU.