Studija pokazuje da su istorijske vulkanske erupcije izazvale kratkoročno globalno hlađenje

Studija pokazuje da su istorijske vulkanske erupcije izazvale kratkoročno globalno hlađenje

Novo međunarodno istraživanje koje je vodio Univerzitet Sent Endruz otkriva istorijske vulkanske erupcije na visokim geografskim širinama koje su izazvale dramatično, ali kratkotrajno hlađenje klime.

Nova studija, koju je predvodila Škola nauka o Zemlji i životnoj sredini u Sent Endruzu sa međunarodnim kolegama iz Švajcarske i SAD, a objavljena u Zborniku Nacionalne akademije nauka (PNAS) (6. novembra), otkriva da su masivne vulkanske erupcije izazvalo istorijsko globalno zahlađenje. Rad je naslovljen „Visoka osetljivost letnjih temperatura na stratosfersko punjenje sumpora iz vulkana na severnoj hemisferi“.

Neuobičajeno hladne decenije, kao što su 540-te, 1450-te i 1600-te, povezane su sa velikim vulkanskim erupcijama, što rezultira česticama vulkanskog sulfata koje reflektuju dolaznu sunčevu svetlost. Međutim, izvor vulkanskih erupcija i količina sulfata koji su ubrizgali u gornju atmosferu nisu poznati.

Da bi se ovo pozabavilo, međunarodni tim istraživača, predvođen dr Andreom Burkeom sa Univerziteta Sent Endruz, proučavao je izotope sumpora u jezgrima leda sa Grenlanda i Antarktika. Izotopi su dali otisak frakcije sulfata koji je stigao u stratosferu.

Rezultati, u korelaciji sa klimatskim podacima u obliku prstena drveća, otkrivaju da su najveći istorijski periodi hlađenja bili posledica vulkanskih erupcija na visokim geografskim širinama. Rezultati takođe pokazuju da je količina sulfata ubrizganog u stratosferu ovim događajima erupcije možda bila oko polovine od prethodno procenjene, što sugeriše da letnje temperature mogu biti veoma osetljive na vulkanske erupcije na visokim geografskim širinama.

„Naši podaci pokazuju da kada se klima na Zemlji promeni, drugi delovi klimatskog sistema mogu da se aktiviraju da snažno pojačaju ovu početnu promenu“, rekao je dr Burk. „Visoke geografske širine posebno snažno osećaju ove pojačane klimatske promene, što je zabrinjavajuće s obzirom na to koliko se brzo ovi regioni danas menjaju.

Prema autorima, osetljivost temperature na erupcije na visokim geografskim širinama naglašava ulogu klimatskih povratnih informacija, kao što su obim morskog leda i sadržaj toplote u okeanu, u pojačavanju promena u globalnoj klimi.