Ambasada SAD u BiH: Dodikove zablude su opasno skretanje

Ambasada SAD u BiH: Dodikove zablude su opasno skretanje

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da su separatistička retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove pretnje otcepljenjem od Bosne i Hercegovine antidejtonske i opasne, ne samo za stabilnost i bezbednost BiH, već i za stabilnost i sigurnost celog regiona Zapadnog Balkana.

Američka ambasada reagovala je nakon što je Dodik u intervjuu za hrvatski magazin Nacional ponovo zapretio da će RS proglasiti nezavisnost, naglašavajući da su takva Dodikova retorika, kao i antidejtonsko delovanje i pokušaji podrivanja države BiH, razlog što se on nalazi pod sankcijama SAD-a.

„Ne postoji pravo prema Ustavu BiH da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcepi. Dodikove zablude su opasno skretanje s mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani BiH, uključujući i one koji žive u RS, žele i zaslužuju“, navedeno je u reakciji iz američke ambasade u BiH.

Ponovili su i da su SAD uvek podržavale, kao i da će nastaviti da podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

Dodik je u intervjuu za hrvatski Nacional rekao i da će RS priznati 15 država, da će se Hrvatska protiviti tome, ali da će na kraju „prihvatiti novu realnost“.