Mađarska obećava da će blokirati početak pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju EU

Mađarska obećava da će blokirati početak pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju EU

Politički direktor mađarskog premijera Balaša Orbana rekao je da će Budimpešta blokirati početak pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom dok se ne ispune mađarski zahtevi u vezi sa jezikom obrazovanja.

On je to izjavio u intervjuu holandskoj televizijskoj i radio kompaniji NOS, prenosi „Evropska istina“.

„Mađarska je oduvek bila pristalica približavanja Ukrajine Evropskoj uniji“, rekao je on, dodajući, međutim, da je oštriji zakon o jeziku promenio sve.

Blokiraćemo dok se problem ne reši“, rekao je Orban na pitanje da li će Mađarska blokirati početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

Novi zakoni učinili su život Mađarima u Ukrajini nepodnošljivim“, rekao je Orban. On misli na nedavno uvedeni zakon u Ukrajini koji obavezuje manjine, ne samo mađarske, da najmanje 70 odsto obrazovanja dobijaju na ukrajinskom jeziku. Tako će deca koja odrastaju u porodicama u kojima se govori mađarski u Ukrajini značajno zaostajati u obrazovanju, zabrinuti u Mađarskoj.

„Ne možemo ovo da prihvatimo“, rekao je Balaš Orban.

„Stav Mađarske je apsolutno jasan: dok god postoji ovaj zakon, ne može biti razgovora sa Ukrajincima o njihovoj integraciji u Evropsku uniju“, naglasio je on.

Kako prenosi Radio Svoboda, Evropska komisija smatra da su u potpunosti ispunjena četiri od sedam kriterijuma, koji su pratili davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU. Istovremeno, ostala tri kriterijuma su praćena preporukama Evropske komisije u vezi sa daljom implementacijom.

Među nepotpuno ispunjenim kriterijumima su i zakonodavne reforme koje se tiču nacionalnih manjina.

Kako navodi Blumberg, Evropska komisija će najverovatnije preporučiti državama članicama EU da počnu zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji nakon što se ispune svih 7 kriterijuma.