SAD negiraju da su Iranu govorile o naporima za prekid vatre u Gazi

SAD negiraju da su Iranu govorile o naporima za prekid vatre u Gazi

Sjedinjene Države su demantovale tvrdnje Irana da su američki zvaničnici poslali poruke da traže prekid vatre u Pojasu Gaze, gde Izrael vodi vojnu operaciju protiv militantne grupe Hamas.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD govorio je za Si-En-En o tome.

Odgovarajući na pitanje o rečima iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana da je Vašington u protekla tri dana Teheranu slao poruke o želji SAD da prekinu vatru u Gazi, on je rekao da je „ova izjava kategorički lažna. “

Prema njegovim rečima, SAD su Iranu jasno stavile do znanja da ne bi trebalo da nastoje da proširuju sukob, a takođe su rekle o posledicama ako Teheran na to odluči.

„Takođe smo jasno i privatno stavili do znanja da zahtevamo oslobađanje talaca koje drži Hamas. Oslobađanje talaca zahtevaće humanitarnu pauzu u neprijateljstvima. Svako odlaganje ovog procesa zavisi od Hamasa“, rekao je portparol.

Komentari Amira Abdolahijana usledili su nakon što je irački premijer Muhamed Šija al Sudani posetio Teheran u ponedeljak, dan nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Bagdadu.

Pre toga, američki državni sekretar se nije složio sa pozivima Jordana i Egipta da ubede Izrael da prekine vatru u pojasu Gaze.

Tokom posete Izraelu, Blinken je rekao da SAD priznaju puno pravo Izraela da se brani, ali je važno kako to čini i civili u Gazi moraju biti zaštićeni.

Prema izveštajima medija, SAD očekuju da Izrael promeni taktiku u narednim danima protiv Hamasa, smanjujući obim vazdušnih udara i fokusirajući se na taktičke kopnene operacije.