Specijalni tužilac za istragu Hantera Bajdena svedoči pred Kongresom

Specijalni tužilac za istragu Hantera Bajdena svedoči pred Kongresom

Specijalni tužilac, Dejvid Vajs, koji nadgleda istragu Hantera Bajdena, očekuje se da svedoči pred Kongresom u utorak. Ovo je prvi put da će specijalni advokat izaći pred Kongres usred višegodišnje istrage. Vajs će se suočiti sa članovima Pravosudnog komiteta Predstavničkog doma i odgovarati na pitanja u vezi sa optužbama o nepravilnostima u vezi sa istragom o sinu predsednika.

Odluka Ministarstva pravde da Vajs svedoči pre završetka istrage ukazuje na ozbiljnost optužbi za mešanje i politički pritisak u vezi sa slučajem Hantera Bajdena. Iako će se fokusirati na informacije koje može otkriti, Vajs će se držati opštih smernica i neće iznositi specifične detalje o istrazi.

Ispitivanje će se pretežno fokusirati na tvrdnje agenta Porezne službe o sporosti i nepravilnostima u vođenju istrage o Hanteru Bajdenu. Očekuje se da će republikanski članovi Kongresa postaviti pitanja i tražiti dodatne informacije u vezi sa slučajem.

Iako će Vajs svedočiti, mnoge informacije iz istrage ostaju tajne kako bi se zaštitili dokazi i svedoci. Ovo svedočenje pred Kongresom je deo šireg političkog konteksta i istrage o opozivu predsednika i njegove porodice.