Borelj priznaje „moralni neuspeh“ zapadne diplomatije

Borelj priznaje „moralni neuspeh“ zapadne diplomatije

Zapad snosi odgovornost za najnoviju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba jer je zanemario da se pozabavi osnovnim uzrocima tog pitanja, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj. On je dodao da ne vidi način da se višedecenijska borba okonča vojno.

Govoreći na konferenciji ambasadora EU u ponedeljak, Borelj je rekao da je „tragedija koja se odvija na Bliskom istoku rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha. On je pojasnio da se neuspeh svodi na „naš stvarni nedostatak volje da rešimo izraelsko-palestinski problem. ”

U svetlu ovoga, blok ima „obavezu da bude uključen“, rekao je diplomata, dodajući da se Brisel kratkoročno fokusira na pružanje humanitarne pomoći civilima zarobljenim u Gazi, a dugoročno na traženje „sveobuhvatnog i definitivno naselje. ”

Borel je pozvao na „humanitarnu pauzu uz pomoć pristupa taocima sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK) kao prvi korak ka njihovom oslobađanju. On je takođe upozorio da „preterana reakcija Izraelaca na kraju dovodi do toga da izgube podršku međunarodne zajednice. ”

Zvaničnik je dalje rekao da sukob nema vojno rešenje, dodajući da čak i ako Izrael uspe da uništi Hamas, malo je verovatno da će doneti mir u regionu.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u petak jasno stavio do znanja da njegova zemlja neće pristati na humanitarnu pauzu i da će nastaviti svoju kampanju bombardovanja palestinske enklave „svom svojom moći“ osim ako izraelski taoci ne budu oslobođeni.

Netanijahuove izjave su usledile nakon što se sastao sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom u Tel Avivu, gde su njih dvojica razgovarali o humanitarnim aspektima sukoba.

Blinken je pozvao na „humanitarne pauze sa aranžmanima na terenu koji povećavaju bezbednost za civile i omogućavaju efikasniju i održiviju distribuciju humanitarne pomoći“, rekao je on tokom sledeće konferencije za novinare.

Izrael se suočio sa kritikama mnogih arapskih zemalja zbog svog velikog bombardovanja Gaze, kao i Turske, Rusije i UN. Brojni protesti u evropskim zemljama i SAD osudili su akcije Izraela.

U poslednjoj rundi sukoba, koji je izazvan iznenadnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, do sada je poginulo više od 1.400 Izraelaca i skoro 10.000 Palestinaca, a hiljade je povređeno.