Zelenski poziva Zapad da poveća pomoć Ukrajini

Zelenski poziva Zapad da poveća pomoć Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je svoje pozive za više sistema protivvazdušne odbrane sa Zapada, kako iznajmljenih, tako i dugoročno u koprodukciji.

„Moramo da sačuvamo našu zemlju. Zato je jedan od načina koprodukcija protivvazdušne odbrane“, rekao je Zelenski u intervjuu za NBC njuz emisiju „Upoznajte štampu“.

U međuvremenu, pre pokretanja koprodukcijskih napora, Ukrajini bi sada bilo potrebno više sistema protivvazdušne odbrane.

„Ali tokom ovog vremena, tokom naše koprodukcije, naša poruka svetu, Sjedinjenim Državama, Evropi, Aziji: da nam daju neke sisteme protivvazdušne odbrane, samo da ih koristimo, samo da ih iznajmimo, iznajmimo za ovo period, posebno zimi. Zima [je] veoma izazovan period“, naglasio je predsednik Ukrajine.

Uz to, Ukrajini su potrebni dronovi koji mogu da napadaju i prikupljaju obaveštajne podatke. Prema rečima Zelenskog, Ukrajina je počela da proizvodi neke bespilotne letelice, ali im je potrebno više. Bez takve pomoći Ukrajinci bi teško mogli da „iskorače“, dodao je šef države.

Kako prenosi NBC njuz, Bajdenova administracija je već zatražila od Kongresa milijarde dodatnih sredstava za Ukrajinu, ali se suočava sa protivljenjem zbog naglog pada spremnosti republikanaca u Predstavničkom domu da nastave da pružaju takvu pomoć.

Zelenski je rekao da je važno da saveznici Ukrajine nastave da pružaju podršku, jer Kijev brani „zajedničke vrednosti“ kao što je demokratija.

Alternativa je, kako je rekao, previše opasna: „Ako nas Rusija pobije sve, oni će napasti zemlje NATO-a, a vi ćete poslati svoje sinove i kćeri. I biće – žao mi je, ali cena će biti veća.”

Prema rečima predsednika Ukrajine, veoma je važno da se ne izgubi volja i čvrsta pozicija, da se ne izgubi demokratija.