Nju Delhi zbog smoga produžava zatvaranje škola

Nju Delhi zbog smoga produžava zatvaranje škola

Vlasti u indijskoj prestonici Nju Delhiju koja je preplavljena smogom produžile su u nedelju zatvaranje škola za hitne slučajeve, bez znakova poboljšanja nivoa zagađenja u megagradu.

Nju Delhi je svake jeseni prekriven jedkim smogom, prvenstveno zbog paljenja strništa od strane farmera u susednim agrarnim državama.

Grad se redovno rangira kao jedan od najzagađenijih na planeti, a njegov godišnji smog se okrivljuje za stotine hiljada prevremenih smrti svake godine.

„Pošto je nivo zagađenja i dalje visok, osnovne škole u ​​Delhiju će ostati zatvorene do 10. novembra“, objavio je ministar obrazovanja države Delhi Atiši na Ks, nekadašnjem Tviteru.

Srednje škole „imaju mogućnost da pređu na onlajn nastavu“, dodao je Atiši, koji koristi samo jedno ime, nakon dana visokog nivoa zagađenja.

Indijska prestonica — koja ima 30 miliona stanovnika — ponovo je u nedelju ponovo rangirana kao najzagađeniji grad na svetu, prema kompaniji za praćenje IKAir.

Država Delhi svake godine nameće ograničenja na građevinske aktivnosti i naređuje da neka vozila sklone sa puteva kada zagađenje dostigne ozbiljne nivoe.

Ali kritičari kažu da vlade namerno ignorišu poljoprivredni primarni izvor krize javnog zdravlja.

Poljoprivrednici u susednim državama su moćan izborni lobi i lideri su se dugo odupirali pozivima da im se izreknu stroge novčane kazne i druge kaznene mere za njihove postupke.

Nju Delhi će u ponedeljak biti domaćin utakmice Svetskog prvenstva u kriketu između Šri Lanke i Bangladeša.

Ali oba tima su otkazala zakazane treninge pre utakmice poslednjih dana zbog zdravstvenih rizika od smoga.

Trener Bangladeša Čandika Haturusinga priznao je u nedelju da „nemaju izbora“ osim da igraju.

„Bili smo zabrinuti. Pokušavamo da što više smanjimo našu izloženost otvorenom prostoru“, rekao je on novinarima.

„Kvalitet vazduha utiče na obe ekipe. Nije idealno, ali nemamo izbora. Moramo da igramo u uslovima koji su pred nama.

Neki astmatičari nisu bili na treningu, dodao je on.

Očekuje se da će visoki nivoi smoga potrajati u gradu još nekoliko nedelja.

Nivoi najopasnijih PM2,5 čestica — toliko sitnih da mogu da uđu u krvotok — dostigli su u nedelju 570 mikrograma po kubnom metru prema IKAir-u, skoro 40 puta više od dnevnog maksimuma koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Studija Lanceta iz 2020. pripisala je 1,67 miliona smrtnih slučajeva zagađenju vazduha u Indiji tokom prethodne godine, uključujući skoro 17.500 u Nju Delhiju.

A prosečan stanovnik grada mogao bi da umre skoro 12 godina ranije nego što se očekivalo zbog zagađenja vazduha, prema avgustovskom izveštaju Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

Indija se u velikoj meri oslanja na zagađivanje uglja za proizvodnju energije, opirući se pozivima da se postepeno ukine, a njene emisije uglja po glavi stanovnika porasle su za 29 procenata u poslednjih sedam godina.