Svetska banka je spremna da bude domaćin Fonda za klimatske gubitke i štete, uprkos zabrinutosti

Svetska banka je spremna da bude domaćin Fonda za klimatske gubitke i štete, uprkos zabrinutosti

Zemlje su napravile korak napred u stvaranju fonda za „gubitak i štetu“ namenjenog pomoći siromašnim državama koje su pogođene klimatskim katastrofama. Dogovor o osnivanju ovog fonda, iako su ga pozdravili pregovarači iz zemalja u razvoju, suočava se sa izazovima u vezi sa detaljima, kao što su finansiranje i lokacija fonda.

Komitet UN-a odgovoran za implementaciju fonda odlučio je da preporuči Svetsku banku kao privremenog domaćina fonda. Ovo je tačka napetosti, jer mnoge zemlje u razvoju smatraju da bi davanje fonda u ruke Svetske banke dalo prevelik uticaj donatorskim zemljama i rezultiralo visokim naknadama za zemlje primaoca.

Da bi se postigao kompromis, dogovoreno je da će Svetska banka biti privremeni domaćin fonda na period od četiri godine, kako bi se omogućila inkluzivnost i nastavak pregovora o strukturi i finansiranju fonda.

Ovo pitanje izaziva kontroverzu između razvijenih i zemalja u razvoju, a mnogi strahuju da se neće postići dovoljan konsenzus o detaljima fonda. Ipak, mnoge zemlje su optimistične da će sporazum biti postignut tokom samita o klimi COP28 u Dubaiju i da će fond biti pokrenut do 2024. godine.