Naučnici stvaraju najpotpuniji atlas ljudskog fetalnog bubrega do danas

Naučnici stvaraju najpotpuniji atlas ljudskog fetalnog bubrega do danas

Naučnici su ispitali obrasce ekspresije gena pojedinačnih ćelija iz 5 ljudskih fetalnih bubrega kako bi stvorili najpotpuniji atlas fetalnog bubrega do sada. Istraživanje će biti predstavljeno 2023 od 1. do 5. novembra.

Atlas, koji je zasnovan na ukupno 65.348 ćelija, pokazuje putanje stanja ćelija počevši od progenitorske populacije do zrelih tipova ćelija. Ispitivanjem svojstava u okviru ove mape, istraživači su identifikovali prelaze između različitih stanja ćelija i definisane osobine tokom fetalnog razvoja koje su karakteristične za uobičajene i retke ljudske genetske bolesti.

„Uspeli smo da identifikujemo ćelijske prelaze i gene koji izgledaju kao da se kreću ka ovim tranzicijama, praveći mapu razvojnih stanja i pokazujući da su tubularne ćelije izvedene iz odvojene populacije od podocita, kao što se pokazalo da je slučaj kod miševa. Pronašli smo neke puteve koji su pretpostavljeni kod ljudi, ali nisu jasno prikazani koji uključuju parijetalne epitelne ćelije, ćelije proksimalnih tubula i podocite“, rekao je prvi autor Jonathan Levinsohn, MD, Ph.D, iz Dečje bolnice u Filadelfiji.

„Takođe, ispitivanjem gena uključenih u retke slučajeve malformacija bubrega, identifikovali smo stanja ćelija za koje se čini da su verovatnije pogođena. Takođe smo ispitali naslednost osobina bubrega odraslih i pronašli dokaze da određena stanja fetalnih ćelija mogu suptilno doprineti zdravlju bubrega kasnije u život“.