Marokanski arheolozi iskopali su nove ruševine u Čelahu, drevnoj luci u blizini Rabata

Marokanski arheolozi iskopali su nove ruševine u Čelahu, drevnoj luci u blizini Rabata

Arheolozi su iskopali još drevne ruševine za šta veruju da je nekada bio užurbani lučki grad u blizini glavnog grada današnjeg Maroka, otkopavajući termalne kupke i četvrti radničke klase za koje se zemlja nada da će privući turiste i naučnike u narednim godinama.

U petak su istraživači sa marokanskog Nacionalnog instituta za arheološke nauke i nasleđe predstavili nova otkrića napravljena ove godine u Čelahu – mestu od 3,15 kvadratnih kilometara UNESCO-ve svetske baštine sa otiskom skoro pet puta većim od Pompeje.

Naučnici veruju da su ovu oblast prvi naselili Feničani i da se pojavila kao ključna ispostava Rimskog carstva od drugog do petog veka. Utvrđena nekropola i okolna naselja izgrađena su u blizini Atlantskog okeana duž obala reke Bou Regreg. Nalazi su uključivali cigle ispisane na neopunskom, jeziku koji je prethodio dolasku Rimljana u Maroko.

Glavno mesto iskopavanja zatvoreno je zbog renoviranja od pandemije, a arheolozi su radili na njegovom proširenju od marta. Otisak — uključujući proširenu lokaciju predstavljenu u petak — veći je od Volubilisa, široko posećenih ruševina 179 kilometara istočno od Rabata.

Abdelaziz El Hajari, profesor predislamske arheologije sa Nacionalnog instituta za arheološke nauke i nasleđe Maroka, rekao je da značaj lokaliteta proizilazi iz njegove lokacije na vodi, što ga je verovatno učinilo važnim mestom za trgovinu, olakšavajući razmenu materijala, uključujući uvoz italijanskog mermera i izvoz afričke slonovače. On je rekao da nova iskopavanja naglašavaju bogatstvo grada i da se nada da će saznati više u narednim mesecima i godinama.

„Još uvek nismo otkrili pravu luku“, rekao je on.

El Khaiari i njegov tim arheologa rekli su da nova otkrića dalje od centra Chelaha nikada nisu bila predmet proučavanja. Na konferenciji za novinare u petak, pokazali su novinarima nedavno otkrivenu statuu žene — verovatno božanstva ili carice — prekrivenu tkaninom. Rekli su da je to prva takva statua otkrivena u Maroku od 1960-ih. Takođe su izložili naselje od krečnjaka i opeke od sunca.

Mehdi Ben Said, ministar omladine, kulture i komunikacija Maroka, rekao je da je uveren da će lokacija ruševina u blizini centra glavnog grada Maroka postati privlačna za turiste iz Maroka i inostranstva. Njegovo odeljenje je od marta uložilo 487.000 dolara (455.000 evra) u projekat i planira da udvostruči taj iznos sledeće godine i svake sledeće godine dok se iskopavanje ne završi.

„To je nešto što može da zainteresuje svakoga“, rekao je Ben Said. „Sajtovi kao što je Volubilis dobijaju 500.000 posetilaca godišnje. Cilj nam je milion tako što ćemo razviti ovaj sajt, oživeti ga, postaviti marketing, komunikacije i sve ostalo.“