Norveška otvorila lokaciju za lansiranje satelita

Norveška otvorila lokaciju za lansiranje satelita

Norveška se u četvrtak pridružila trci za lansiranje satelita sa evropskog kontinenta inauguracijom nove svemirske luke na ostrvu Andoja, severno od Arktičkog kruga.

Izar Aerospejs je rekao da će „Svemirska luka Andoja“ „postati prva operativna orbitalna svemirska luka u kontinentalnoj Evropi koja će završiti izgradnju mesta za lansiranje“.

Inaugurisan je na ceremoniji kojoj je prisustvovao norveški prestolonaslednik Hakon devet meseci nakon inauguracije kosmodroma Esrange u susednoj Švedskoj.

Kako su tenzije sa Rusijom rasle, lišavajući Evropu pristup njenim kosmodromima i lansirnim platformama, sajt nastoji da pomogne evropskim zemljama da ojačaju sopstvene kapacitete za postavljanje malih i srednjih satelita u orbitu.

Bazu za lansiranje, koja će na kraju imati nekoliko lansirnih rampi, izgradila je norveška javna kompanija Andoia Space, na lokaciji koja se do sada koristila samo za ispaljivanje suborbitalnih naučnih eksperimentalnih raketa.

Spectrum, dvostepena letelica koja može da nosi do jedne metričke tone i koju je razvio nemački start-up Isar Aerospace, trebalo bi da bude prva raketa koja će biti lansirana sa ostrva koje se nalazi u blizini idiličnog arhipelaga Lofote.

Datum prvog lansiranja još nije poznat, ali Izar Aerospejs kaže da ima za cilj slanje prvog lansera u Andoju „unutar ove godine“ sa prvim probnim letom „što je pre moguće“.

„Tokom poslednjih pet godina napravili smo raketu koja će pomoći da se reši najvažnije usko grlo u evropskoj svemirskoj industriji — suveren i konkurentan pristup svemiru“, rekao je u saopštenju Danijel Mecler, izvršni direktor kompanije Isar Aerospace.

Njegova lokacija na Arktiku čini bazu Andoia idealnom za lansiranje malih polarnih ili suncu sinhronih satelita – što znači da satelit prolazi preko bilo koje tačke površine planete u isto lokalno solarno vreme, što je korisna karakteristika za posmatranje i meteorologiju.

Brojni evropski projekti, od portugalskih Azora do španske Andaluzije preko Ujedinjenog Kraljevstva, takmičili su se ko će prvi krenuti u rad.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, kompanija milijardera Ričarda Bransona Virgin Orbit, koja je koristila Boeing 747 za lansiranje raketa, prestala je sa radom ove godine nakon što je pokušaj lansiranja prve rakete u svemir sa britanskog tla završio neuspehom.