Zapaljeno jevrejsko groblje u Beču

Zapaljeno jevrejsko groblje u Beču

Jevrejski deo groblja u Beču je zapaljen, a iscratni su i kukasti krstovi, rekao je lider jevrejske zajednice u tom gradu Oskar Dojč.

„Tokom noći je zapaljen jevrejski deo centralnog groblja. Uništeni su delovi ceremonijalne dvorane. Nema povređenih. Policija i vatrogasci utvrđuju okolnosti požara“, napisao je Dojč na društvenim mrežama, govoreći o incidentu koji se desio u noći između utorka i srede.

Na fotografijama koje je podelio vide se ugljenisani ostaci u dvorani i nacrtane „svastike“ fluorescentnom bojom na spoljnom zidu.

Bečka policija potvrdila je da je istraga u toku, a sprovodi je austrijska Kancelarija za zaštitu Ustava.

Iako su vlasti saopštile da uzroci požara nisu tačno definisani, lokalni mediji javljaju da se veruje da je reč o paljevini i da je požar izbio u više prostorija istovremeno.

Austrijski kancelar Karl Nehamer „snažno“ je osudio incident, rekavši da antisemitizmu nema mesta u austrijskom društvu i da će se država boriti protiv toga svim političkim i pravnim sredstvima.

On je izrazio nadu da će počinioci biti brzo identifikovani i kažnjeni.

Incident u Beču usledio je posle niza sličnih događaja širom Evrope koji su izazvani sukobima na Bliskom istoku.

Strah od odmazde nad Jevrejima izazvala je evakuacije i zatvaranje velikog broja verskih institucija. Više jevrejskih škola u Parizu je zatvoreno zbog pretnji bombom.

Jevrejske organizacije upozoravaju na rast antisemitizima i u SAD.