Planirani požar ugrozio je živote dve kalifornijske sekvoje; sada niču nove

Planirani požar ugrozio je živote dve kalifornijske sekvoje; sada niču nove

Par džinovskih sekvoja oštećeno je u propisanoj opeklini prošle jeseni u državnom parku Kalaveras Big Trees – a kada su otkrivene mesecima kasnije, nije bilo poznato da li će jedna od njih preživeti.

Godinu dana nakon planiranog požara koji ih je spržio, kalifornijsko odeljenje za parkove i rekreaciju objavilo je u sredu ujutru da The Orphans ne samo da su živi, već su okruženi hiljadama džinovskih sadnica sekvoje.

„Stajati ispod ovih veličanstvenih drveća i videti tepih od sadnica beba je neverovatno“, rekla je Danijel Gerhart, upravnik okruga Centralne doline Državnih parkova Kalifornije, u saopštenju za javnost. „Regeneracija sekvoje je jedan od ključnih ciljeva upravljanja šumama u državnom parku Calaveras Big Trees, a svedočenje rezultata programa spaljivanja kroz ovaj novi rast pokazuje važnost vatre u ekosistemu.

Evo šta se desilo sa drvećem tokom propisane opekotine i kako su naučnici otkrili da su još uvek živi:

U oktobru 2022. godine, državni parkovi Kalifornije izvršili su propisanu opekotinu u oblasti North Grove-a u Kalaveras Big Trees-u.

Propisane opekotine se rade kako bi se smanjio rizik od šumskih požara i promovisala regeneracija džinovske sekvoje, navodi se u izjavi za The Modesto Bee u junu.

Kada je Memorijalni park Voltera V. Smita ponovo otvoren nakon zimskog zatvaranja, odeljenje je saopštilo da je jedno od dva drveta pretrpelo značajne opekotine u okviru propisanog opsega opekotina. Džon Bakli, izvršni direktor Centra za resurse za životnu sredinu Centralne Sijere, rekao je tada da je starija od dve monarške sekvoje imala „visok rizik od smrti“.

Bakli je ranije rekao za Bee da se procenjuje da su siročad stara najmanje 500 godina, a da je jedna verovatno duplo veća.

Kristen Šiv, ekolog požara i docent na UC Berkliju, nije lično videla Siročad u vreme pronalaska, ali je videla njihove fotografije i rekla da je izgledalo kao da je oštećenje krune rezultat toplote od požara na šumskog tla i od plamena koji je progutao susednu nesekvoju.

Šiv je bio među naučnicima koji su posetili The Orphans pre skoro mesec dana i primetili da žive, navodi se u saopštenju.

„Ponekad postoje minimalni gubici drevnog drveća čak i u požaru koji je propisan za restauraciju“, rekao je Šiv u saopštenju. „Džinovske sekvoje nisu muzejski eksponati, a neka smrtnost je deo ovog živog, dinamičnog ekosistema. Ali potencijal za minimalne gubitke u propisanoj vatri je daleko bolji od hiljada drevnih stabala koja su stradala 2020. i 2021. kada su šume pune goriva izgoreo u teškim požarima“.

Ovo, naravno, nije bila sudbina siročadi, koja su nazvali rani kalifornijski imigranti. Zeleno lišće u krošnji jednog od stabala dokazuje da nije umrlo u propisanoj opeklini.

„Naša studija o nedavnim požarima otkrila je da drveće sa velikim ožiljkom od požara u podnožju može da podnese oko 85-90% gubitka krune i da i dalje preživi“, rekao je Šiv za Bee u junu.

Naučnici su takođe primetili sadnice sekvoje koje okružuju drveće u Severnom gaju. Od ovih sadnica koje se bore za opstanak, samo nekoliko će postati sledeća generacija giganata, navodi se u saopštenju.

„Siročad i nove sadnice pokazuju ogromnu otpornost sekvoje, zavisnost od požara i adaptaciju“, navodi se u saopštenju odeljenja za parkove. „Da bi se zaštitila budućnost ovih sadnica i Severnog gaja, javnost može pomoći tako što će ostati na tragu kako bi se izbeglo gaženje novog rasta.“