Manje je verovatno da će korisnici oralnih kontraceptivnih pilula prijaviti depresiju

Manje je verovatno da će korisnici oralnih kontraceptivnih pilula prijaviti depresiju

Nova studija je pokazala da žene koje uzimaju oralne kontraceptive ređe prijavljuju depresiju.

Istraživanje, koje je analiziralo podatke od 6.239 žena u Sjedinjenim Državama starosti od 18 do 55 godina, pokazalo je da je prevalencija velike depresije među korisnicima oralnih kontraceptivnih pilula (OCP) znatno niža, 4,6%, u poređenju sa bivšim korisnicima OCP-a. (11,4%).

Studiju, objavljenu u Journal of Affective Disorders, vodili su istraživači sa Univerziteta Anglia Ruskin (ARU), zajedno sa stručnjacima sa Dana-Farber Instituta za rak u Bostonu i Univerziteta Kalifornije, Davis.

Istraživači predlažu dva moguća objašnjenja za svoje nalaze, koja su u suprotnosti sa uobičajenim verovanjem da OCP može izazvati depresiju.

Jedan je da uzimanje pilule može da otkloni zabrinutost zbog neželjene trudnoće, čime pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja korisnika OCP-a. Takođe je moguće da bi na rezultate mogla uticati „pristrasnost preživelih“, gde žene koje doživljavaju znake depresije dok koriste OCP prestaju da ga uzimaju, prebacujući ih u kategoriju bivših korisnika.

Studija preseka, koja je koristila podatke koje je prikupio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama, kontrolisala je demografske karakteristike, hronična stanja i upotrebu antidepresiva.

I kod korisnika i kod bivših korisnika, udovice, razvedene ili razdvojene žene, gojazne žene ili one sa istorijom raka su češće prijavljivale depresiju. Pored toga, kod bivših korisnika, depresija je češće prijavljivana kod žena koje su bile crne ili latinoameričke, pušačice, niže obrazovanje ili su živele u siromaštvu.

Vodeći autor dr Julia Gavronska, postdoktorski istraživač na Univerzitetu Anglia Ruskin (ARU), rekla je: „Kontracepcija je ključna komponenta preventivne zdravstvene zaštite. Većina žena toleriše uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula bez simptoma depresije, ali postoji podskup žene koje mogu imati neželjene neželjene efekte raspoloženja i čak razviti depresiju, a razlozi nisu sasvim jasni.

„Za razliku od nekih prethodnih studija, otkrili smo da žene koje trenutno uzimaju oralne kontraceptivne pilule imaju mnogo manje šanse da prijave klinički relevantnu depresiju u poređenju sa ženama koje su ranije uzimale pilulu.

„Uzimanje pilule moglo bi doneti pozitivne koristi za mentalno zdravlje za neke žene, jednostavno uklanjanjem njihove zabrinutosti oko trudnoće. ‘Efekat preživljavanja’ takođe može da igra ulogu, jer je veća verovatnoća da će žene koje imaju simptome depresije prestati da je uzimaju, stavljajući ih u grupu bivših korisnika.

„Međutim, prestanak uzimanja pilule bez odgovarajuće alternative povećava rizik od neželjene trudnoće. Važno je da žene imaju punu podršku, da im se pruže pune informacije i da im se po potrebi ponude alternativni oblici kontracepcije.“