Hrvatski sabor traži privremeno mesto za rad

Hrvatski sabor traži privremeno mesto za rad

Hrvatski sabor sprema se da obnovi svoju zgradu na zagrebačkom Markovu trgu, koja je teško oštećena nakon razornog zemljotresa 2020. godine, ali još ne zna gde će se nalaziti tokom renoviranja, prenosi HRT.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković saopštio je u utorak uveče da je Sabor dobio dozvolu za rekonstrukciju zgrade, potvrdivši da će sastanak tokom radova morati da se održi na drugom mestu.

„Radovi će trajati dugo, tako da moramo da promenimo mesto (sastanaka)“, rekao je on i dodao da će tender za popravke biti raspisan u roku od mesec dana.

Jandroković je priznao da bi bilo teško naći privremeno mesto za rad Saveta, jer bi za to bio potreban prostor od najmanje 7.000 kvadratnih metara sa salom za plenarne sednice i stotinama prostorija, uključujući i sednice.

„Malo je takvih mesta, ali to su zadaci sekretarijata (parlamenta) i verujem da će se on uspešno nositi sa tim“, dodao je govornik.

Prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, problem pronalaženja privremene lokacije za Hrvatski sabor toliko je ozbiljan da se razmišlja o potencijalnim lokacijama na periferiji Zagreba, ali bi to izazvalo logističke probleme.

U razornom zemljotresu jačine 5,5 stepeni Rihterove skale u Hrvatskoj u martu 2020. poginula je 15-godišnja devojčica, povređeno skoro 30 ljudi i oštećeno na desetine zgrada u istorijskom centru Zagreba.

Neposredno nakon zemljotresa, hrvatski poslanici su se čak okupili u jednom hotelu da glasaju o nacrtima zakona.

Rekonstrukcija zgrade Saborne crkve je stalno odlagana. Hrvatska vlada je za njih izdvojila 79 miliona evra iz fonda solidarnosti EU, od čega su uspeli da potroše samo 240.000 evra.