Novinari povređeni u ukrajinskom napadu na Donjeck

Novinari povređeni u ukrajinskom napadu na Donjeck

Tri novinara ruskog lista Izvestija povređena su u ukrajinskom napadu na Donjeck u utorak.

Prema pisanju Izvestija, dopisnik Jevgenij Bikovski zadobio je ranu od gelera u grudi i biće podvrgnut operaciji. Njegov kolega Aleksej Poltoranin je ranjen u obe noge, dok je Aleksandar Martemjanov ranjen u grudi i stomak, ali njihove povrede „nisu opasne po život”.

Izvestija je izvestila da su ukrajinske trupe upotrebile višecevne raketne bacače da pogode železničku stanicu, gde su se rezervoari goriva zapalili.

Šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin napisao je na Telegramu da su novinari među 14 civila koji su povređeni tokom granatiranja grada Donjecka u utorak. On je dodao da su dvojica hitnih povrijeđena prilikom gašenja požara koji je izbio raniji napad. Oštećeno je i nekoliko zgrada, rekao je Pušilin.

Donjeck, koji se nalazi blizu linije fronta, više puta je bio na udaru tokom rusko-ukrajinskog sukoba.

Govoreći na brifingu Saveta bezbednosti u petak, zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da je Kijev koristio municiju koju je isporučio Zapad za „napad na civilnu infrastrukturu“ u Donbasu i drugde.

Poljanski je pokazao, kako je rekao, deo rakete HIMARS američke proizvodnje koja je pogodila zgradu vlade u Hersonu prošlog septembra, ubivši tri osobe i ranivši nekoliko drugih.