Jemen potvrdio pridruživanje sukobu Izraela i Gaze

Jemen potvrdio pridruživanje sukobu Izraela i Gaze

Hutijska vlada u Sani saopštila je u utorak da je lansirala bespilotne letelice i rakete protiv Izraela kao podršku palestinskom cilju i da će to nastaviti da čini. Najmanje jedan projektil je preleteo Saudijsku Arabiju, stavljajući u pripravnost protivvazdušnu odbranu kraljevstva.

„Naše oružane snage su lansirale veliku seriju balističkih i krstarećih projektila i veliki broj dronova na različite ciljeve izraelskog neprijatelja na okupiranim teritorijama“, rekao je brigadni general Jahja Sari, portparol Oružanih snaga Jemena.

Lansiranje u utorak je bila „treća operacija podrške našoj potlačenoj braći u Palestini“, rekao je Sari, dodajući da će vojska Huti „nastaviti da izvodi kvalitativnije udare raketama i bespilotnim letelicama sve dok izraelska agresija ne prestane“.

Jemen je preduzeo kampanju „iz osećaja verske, moralne, humanitarne i nacionalne odgovornosti, kao odgovor na zahteve našeg jemenskog naroda i zahteve slobodnih naroda, kao i da pruži pomoć našem potlačenom narodu u Gazi“, navodi se u saopštenju. portparol.

„Pozicija našeg naroda Jemena prema palestinskom pitanju je čvrsta i principijelna, i da palestinski narod ima puno pravo na samoodbranu u ostvarivanju svojih punih legitimnih prava“, dodao je Sari.

Izraelska vojska je nedavno rasporedila kopnene trupe u Gazi, nakon višenedeljnih artiljerijskih i vazdušnih napada, u potrazi za ratom protiv Hamasa – palestinske militantne grupe odgovorne za upad u obližnja izraelska naselja 7. oktobra.

Uticaj raketnog i dronovog udara u utorak bio je nepoznat. Najmanje jedan projektil pao je u pustinje Jordana, bez štete ili žrtava.

Međutim, prvi put su projektili preleteli Saudijsku Arabiju, zbog čega je kraljevstvo aktiviralo svoju protivvazdušnu odbranu. Kraljevina se borila sa Hutima od 2015. godine, optužujući šiitsku zajednicu da su iranski proksi. Činilo se da su dve strane spremne da sklope mir ovog proleća, nakon dogovora između Rijada i Teherana uz posredovanje Kine.

Ranije ovog meseca, američka mornarica je tvrdila da su njeni brodovi oborili nekoliko projektila ili dronova ispaljenih prema Izraelu preko Crvenog mora. Međutim, Pentagon ih nije direktno pripisao Jemenu.