SAD pozivaju UN da obezbede finansijski paket za rastuće humanitarne potrebe Ukrajine

SAD pozivaju UN da obezbede finansijski paket za rastuće humanitarne potrebe Ukrajine

Sjedinjene Američke Države pozvale su zemlje članice UN da obezbede finansijski paket za humanitarne potrebe Ukrajine, koje nastavljaju da rastu usred ruskih napada na kritičnu infrastrukturu uoči zime, izjavio je ambasador Robert Vud, alternativni predstavnik za specijalna politička pitanja u Misiji SAD pri UN, na sastanku Saveta bezbednosti UN u utorak, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Dok ruski agresivni rat besni, humanitarne potrebe Ukrajine nastavljaju da rastu, uključujući potrebu za dodatnim popravkama skloništa, izolacijom, zimskom odećom i pomoći u hrani; zaštita vodovodnih i kanalizacionih sistema od smrzavanja; i zaštitu ranjivih grupa, posebno blizu područja fronta“, rekao je on.

U tom kontekstu, on je istakao da Rusija nastavlja sa napadima na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući objekte za snabdevanje toplotom, električne mreže i skladišta žita.

Robert Vud je podsetio da revidirani plan UN-a za zimovanje zahteva 435 miliona dolara finansiranja kako bi se više od 1,7 miliona civila u Ukrajini održavalo toplim, suvim i nahranjenim tokom zimske sezone.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da osigura ispunjenje zahteva UN za finansiranje“, rekao je američki diplomata.

On je uverio da će posvećenost Sjedinjenih Država Ukrajini ostati jaka.

„Putin možda veruje da može nadživeti Ukrajinu, ali greši. Ukrajina neće biti potčinjena Rusiji. Volja ukrajinskog naroda nikada neće biti slomljena“, naglasio je Robert Vud.

Savet bezbednosti UN je u utorak raspravljao o humanitarnoj situaciji u Ukrajini izazvanoj invazijom Rusije u punom obimu.