Studija otkriva da vakcinacija protiv virusa COVID-a kod ženskih ili muških partnera ne povećava rizik od pobačaja

Studija otkriva da vakcinacija protiv virusa COVID-a kod ženskih ili muških partnera ne povećava rizik od pobačaja

Više studija je pokazalo da vakcine protiv COVID-19 ne dovode do neplodnosti ili komplikacija u trudnoći kao što je pobačaj, ali mnogi ljudi su i dalje oprezni zbog štetnih efekata vakcine na trudnoću.

Nova studija koju su vodili istraživači Bostonskog univerziteta za javno zdravlje (BUSPH) sada pruža dublji uvid u bezbednost vakcina protiv COVID-19 za ljude koji planiraju da zatrudne.

Objavljeno u časopisu Ljudska reprodukcija, studija nije otkrila povećan rizik od ranog ili kasnog pobačaja kao rezultat toga što su muški ili ženski partneri dobili vakcinu protiv COVID-19 pre začeća.

Studija je prva koja je procenila rizik od ranog pobačaja (manje od osam nedelja gestacije) nakon vakcinacije protiv COVID-19 pre začeća, kao i prva koja je procenila mušku vakcinaciju i pobačaj.

Istraživači se nadaju da ovi rezultati pružaju korisne informacije osobama koje planiraju da zatrudne, kao i njihovim zdravstvenim radnicima.

„Ova otkrića bi trebalo da se ponove u drugim populacijama, ali su ohrabrujuća za parove koji planiraju trudnoću“, kaže glavni autor Jennifer Iland, doktor epidemiologije. student BUSPH u vreme studija.

Za studiju, Iland i kolege analizirali su podatke ankete o vakcinaciji protiv COVID-19 i pobačaju među ženskim i muškim učesnicima u BUSPH-baziranoj online studiji o trudnoći (PRESTO), tekućoj studiji koja uključuje žene koje pokušavaju da zatrudne i prati ih od pre začeća do šest meseci nakon porođaja.

Učesnici u ovoj novoj analizi uključivali su 1.815 ženskih osoba u SAD i Kanadi koje su praćene u studiji od decembra 2020. do novembra 2022. One su posmatrane od njihovog prvog pozitivnog testa na trudnoću do pobačaja ili drugog događaja (kao što je indukovani abortus, vanmaternična trudnoća ili 20 nedelja trudnoće) – šta god se prvo dogodilo.

Među ženskim učesnicima, 75% je primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19 do trenutka kada su zatrudnele. Skoro četvrtina trudnoća je rezultirala pobačajem, a 75% ovih pobačaja dogodilo se pre osme nedelje gestacije, ali nije bilo povećanog rizika.

Rizik od pobačaja bio je 26,6% među nevakcinisanim učesnicama, 23,9% među učenicama koje su primile jednu dozu vakcine pre začeća, 24,5% među onima koje su završile punu primarnu seriju pre začeća, 22,1% među onima koje su završile treću seriju vakcine meseci pre začeća, a 20,1% među onima koji su primili samo jednu dozu dvodozne vakcine pre začeća.

„Stopa pobačaja među vakcinisanim osobama nije bila samo uporediva sa onim kod učesnika PRESTO koji su zatrudnjeli pre pandemije, već su naši podaci ukazivali na nešto manji rizik od pobačaja među vakcinisanim osobama u poređenju sa nevakcinisanim osobama“, kaže Iland.

Federalni zdravstveni zvaničnici nastavljaju da preporučuju vakcinaciju protiv COVID-19 osobama koje planiraju da zatrudne i naglašavaju da su koristi od primanja vakcine protiv COVID-19 veće od potencijalnih rizika od vakcinacije tokom pre začeća ili trudnoće.