Novi regulator soje utiče na težinu i veličinu semena

Novi regulator soje utiče na težinu i veličinu semena

Soja (Glicine mak) je važan ekonomski usev koji obezbeđuje jestivo ulje, vegetativne proteine i druge hranljive materije za ljude. Soja je nastala i pripitomljena je u Kini. Identifikacija novih regulatora semena putem brojnih akcesija u Kini je od velikog značaja za razjašnjavanje srodnih regulatornih mreža i oplemenjivanje savremenih sorti.

Istraživači predvođeni prof. Zhang Jinsongom sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju (IGDB) Kineske akademije nauka identifikovali su regulatorni faktor GmPLATZ iz transkriptoma semena i dalje otkrili da kontroliše težinu i veličinu semena preko GmPLATZ-GmGA20OKS/ciklina. modul u soji .

Istraživači su identifikovali 199 regulatora težine semena kroz sekvencioniranje RNK i analizu mreže ko-ekspresije gena za težinu 45 primeraka soje. Dalje su analizirani transkriptomi sedam razvojnih faza semena soje i otkrivena su 173 razvojno srodna gena.

Identifikovali su GmPLATZ iz dva seta gena i otkrili da je potreban za promovisanje težine i veličine semena u soji. GmPLATZ je aktivirao ekspresiju šest ciklin gena i GmGA20OKS vezivanjem za njihove promotere. Osnovni palindromski element AATGCGCATT bio je neophodan za vezivanje GmPLATZ-a. Prekomerna ekspresija GmGA20OKS značajno je povećala veličinu i težinu semena soje.

PLATZ je odabran tokom pripitomljavanja soje, a njegovi ortolozi iz Arabidopsisa i pirinča takođe su uticali na veličinu i težinu semena.

Rezultati obezbeđuju efikasne strategije i vredne genske mete za molekularni uzgoj soje.