Vlada Srbije predložila raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora

Vlada Srbije predložila raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora

Vlada Srbije predložila je raspisivanje novih parlamentarnih izbora za narodne poslanike, a zatim raspustila Narodnu skupštinu, donoseći odluke koje će značajno uticati na političku situaciju u zemlji. Ovaj korak dolazi usled poziva dela opozicije i zahteva za vanrednim izborima za narodne poslanike, koji su podneti predsedniku Republike Srbije 11. septembra 2023. godine.

U saopštenju Vlade Srbije naglašeno je da održavanje novih izbora ima za cilj povećanje demokratičnosti, smanjenje napetosti u društvu i suzbijanje isključivosti i govora mržnje. Vlada je posebno istakla da ovaj potez podržava slobodu izražavanja mišljenja i stavova o političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, u skladu s evropskim vrednostima.

Pored predloga za raspisivanje novih izbora, Vlada Srbije donela je odluke o raspuštanju skupština u mnogim gradovima i lokalnim samoupravama širom zemlje, uključujući Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Šabac i mnoge druge. Odluke o raspuštanju skupština lokalnih samouprava odnose se na više od 60 gradova i opština.

Ovi potezi Vlade označavaju važan trenutak u srpskoj politici i stvaraju mogućnost za nove političke dinamike i promene. Raspuštanje Narodne skupštine i lokalnih skupština otvara vrata za demokratski proces u kojem će građani moći da izraze svoju političku volju. Takođe, ovo može biti prilika za ponovno procenjivanje političkih snaga i strategija svih aktera na političkoj sceni, dok se Srbija nastoji približiti evropskim vrednostima i standardima demokratije.