Kanada zabranjuje aplikacije VeChat i Kasperski na državnim uređajima

Kanada zabranjuje aplikacije VeChat i Kasperski na državnim uređajima

Kanada je u ponedeljak zabranila kinesku aplikaciju za razmenu poruka VeChat i ruski antivirusni program Kasperski na mobilnim uređajima koje je izdala vlada zbog rizika po privatnost i bezbednost, ali je rekla da vladine informacije nisu kompromitovane.

Zabrana je najavljena nakon procene kanadskog glavnog službenika za informisanje da VeChat (0700.HK) u vlasništvu Tencent-a i aplikacije moskovskog Kasperskog „predstavljaju neprihvatljiv nivo rizika po privatnost i bezbednost“, Odbor za trezor Kanade, koji nadgleda javnu upravu, navodi se u saopštenju.

VeChat i Kasperski nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Odbor za trezor je rekao da nema dokaza da su vladine informacije kompromitovane, ali aplikacije predstavljaju „jasan“ rizik.

„Odluka da se uklone i blokiraju aplikacije VeChat i Kasperski doneta je kako bi se osiguralo da mreže i podaci vlade Kanade ostanu bezbedni i zaštićeni i da su u skladu sa pristupom naših međunarodnih partnera“, navodi se u saopštenju.

Aplikacije će u ponedeljak biti uklonjene sa mobilnih uređaja koje je izdala vlada, a korisnicima će biti onemogućeno njihovo preuzimanje u budućnosti.

Kanada je u februaru zabranila TikTok, aplikaciju za kratke video snimke u vlasništvu kineske kompanije Bitedance, sa uređaja koje je izdala vlada zbog sličnih zabrinutosti za privatnost i bezbednost.

Izvještavanje Ismaila Shakila u Otavi; dodatno izveštavanje Iuvraja Malika u Bengaluru; uređivanje Grant McCool