O ishrani: Ne bacajte semenke bundeve

O ishrani: Ne bacajte semenke bundeve

Sve je počelo pitanjem čitaoca iz Misurija: „Mogu li semenke bundeve da umanje preaktivnu bešiku? Da li je bolje jesti mleveno seme bundeve ili cele semenke? Koliko je preporučljivo?“

Naravno, postoje dokazi da semenke bundeve — tačnije ulje u semenkama bundeve — mogu pomoći u lečenju onoga što je poznato kao sindrom preaktivne bešike (OAB).

Ovo stanje podjednako pogađa muškarce i žene, prema pregledu iz 2018. u časopisu Current Urology. Uz lekove i druge strategije lečenja, ovi stručnjaci takođe preporučuju ljudima sa ovim stanjem da prestanu da puše, smanje težinu i izbegavaju alkohol, kofein i kiselu hranu.

Gde dolaze semenke bundeve? Prirodno ulje u semenkama bundeve je bogato jedinjenjima koja se zovu fitosteroli. Ove i druge supstance u semenkama bundeve su obećale u lečenju OAB, prema pregledu iz 2019. objavljenom u Food Revievs International.

Osim zdravog ulja, semenke bundeve imaju i druge nutritivne prednosti. Institut Linus Pauling na Državnom univerzitetu Oregon navodi seme bundeve kao dobar izvor gvožđa – vitalnog hranljivog materija koji podržava naš imuni sistem. Ovi stručnjaci takođe posebno preporučuju seme bundeve kao kvalitetan izvor magnezijuma, minerala koji nam je potreban za jačanje nerava, mišića i kostiju.

Seme bundeve takođe može pružiti olakšanje za muškarce sa uvećanom prostatom, stanjem koje je ponekad povezano sa OAB. Iako je malo dobrih studija o ovome, postojala su najmanje dva randomizovana, placebom kontrolisana ispitivanja koja su koristila ekstrakt semena bundeve za lečenje simptoma uvećane prostate.

Analiza ovih studija iz 2022. u časopisu Clinical Phytoscience je zaključila da pacijenti sa ovim stanjem „mogu imati koristi“ od 500 mg ekstrakta semena bundeve dva puta dnevno.

Mleven ili ceo? U svakom slučaju ćete dobiti korisne sastojke u semenkama bundeve. A ako jedete cele semenke, a ne samo ulje, dobićete dodatne prednosti dijetalnih vlakana i drugih hranljivih sastojaka koji se prirodno nalaze u semenu.

Dnevna porcija semena bundeve je oko 1/4 šolje (30 grama). Ovo bi moglo biti dobro mesto za početak osim ako vam nije drugačije rečeno. Kao i uvek, kompletna ishrana u semenu je obično bolja (i sigurnija) nego kupovati izolovana ulja u suplementima.

Stavite semenke bundeve i pulpu u veliku posudu sa vodom i promešajte. Seme će plutati na vrhu, a pulpa će potonuti na dno. Pažljivo prebacite semenke na tanjir obložen papirnim peškirom ili pleh. Osušite. Prelijte semenke uljem i laganim začinima i pecite na 350 stepeni dok ne postanu hrskave (oko 15 minuta).