Šolc i Makron: Beograd i Priština iskazuju spremnost za sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština

Šolc i Makron: Beograd i Priština iskazuju spremnost za sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron izrazili su u Briselu da su lideri Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, iskazali spremnost za sprovođenje postignutih dogovora, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Kancelar Šolc je istakao da razgovori sa Vučićem i Kurtijem nisu bili neuspešni i da su obojica lidera pokazali volju da primene prethodno postignute dogovore.

„Imamo sada izjave Kurtija i Vučića da će sprovesti mere iz dokumenata koje smo izradili, Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanje ZSO. To je jasno rečeno i to je važan korak“, izjavio je Šolc novinarima nakon samita EU.

Na pitanje novinara o oceni situacije nakon što su prethodni razgovori „propali“, Šolc je izrazio neslaganje s takvom procenom i istakao da je važno što su lideri sada preuzeli konkretne korake kako bi pripremili teren za budućnost.

Francuski predsednik Makron je dodao da su tokom jučerašnjih razgovora s Vučićem i Kurtijem dobili jasne izjave da su spremni da sprovedu postignute dogovore. Takođe je naglasio da EU želi da se ovi dogovori ostvare i da se nastavi s normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine.

Makron je istakao da su lideri Unije, pored razmatranja drugih svetskih događaja, takođe posvetili pažnju situaciji na Zapadnom Balkanu. Osvrnuo se i na nedavni napad od 24. septembra, osudivši ga i tražeći jasne mere i istragu od predsednika Vučića.

Obe zemlje, Srbija i Kosovo, teže članstvu u EU, a lideri su pozvani da odrede normalizaciju odnosa kao prioritet kako bi se ostvarila perspektiva mira za građane u regionu.