Panel UN da preporuči kako upravljati upotrebom veštačke inteligencije

Panel UN da preporuči kako upravljati upotrebom veštačke inteligencije

Generalni sekretar UN je u četvrtak osnovao panel stručnjaka koji će davati preporuke u oblasti veštačke inteligencije, tehnologije sa „transformacionim potencijalom“, ali i velikim rizicima po demokratiju i ljudska prava.

„Prošle godine je došlo do izuzetnog napretka u mogućnostima i upotrebi veštačke inteligencije (AI), kroz čet-botove, kloniranje glasa, generatore slika, video aplikacije i još mnogo toga“, rekao je generalni sekretar Antonio Gutereš.

On je pozvao komisiju da se trči „s vremenom“ i da preporuke o tome kako upravljati upotrebom veštačke inteligencije do kraja 2023, identifikujući rizike koje ona predstavlja i mogućnosti koje predstavlja.

„U našim izazovnim vremenima, veštačka inteligencija bi mogla da omogući izuzetan napredak čovečanstva“, rekao je Gutereš, misleći na napredak u oblastima kao što su javno zdravlje, obrazovanje, pa čak i borba protiv klimatskih promena.

„Ali sve ovo zavisi od toga da se AI tehnologije odgovorno koriste.

Rekao je da je revolucionarna tehnologija „koncentrisana u nekolicini kompanija i zemalja“.

„Potencijalna šteta od veštačke inteligencije proteže se na ozbiljnu zabrinutost zbog dezinformacija i dezinformacija; učvršćivanje pristrasnosti i diskriminacije; nadzor i narušavanje privatnosti; prevare i druga kršenja ljudskih prava“, upozorio je on.

Gutereš je rekao da ne želi da ulazi u scenarije sudnjeg dana, ali je napomenuo da bi „AI mogla da potkopa poverenje u institucije, oslabi društvenu koheziju i ugrozi samu demokratiju“.

Gutereš je odabrao oko 40 stručnjaka iz oblasti tehnologije, prava i zaštite ličnih podataka – koji dolaze iz akademske zajednice, vlade i privatnog sektora – da sede u panelu.

Među njima su Amandip Sing Gil, Guterešov specijalni izaslanik za tehnologiju; Džejms Maniika, potpredsednik zadužen za veštačku inteligenciju u Guglu i Alfabetu; Mira Murati, tehnički direktor ChatGPT developera OpenAI; i Omar al-Olama, ministar veštačke inteligencije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.