Američka ekonomija zabeležila impresivan rast u trećem kvartalu, ali se pad nazire

Američka ekonomija zabeležila impresivan rast u trećem kvartalu, ali se pad nazire

Američka ekonomija je u trećem kvartalu porasla po stopi od 4,9 odsto na godišnjem nivou, saopštio je u četvrtak Biro za ekonomske analize. Poslednji izveštaj o rastu zemlje vredi slaviti, ali ne predugo.

Iako su podaci o rastu ekonomije Amerike ohrabrujući, postoji dublji sloj problema koji bi mogao potkopati ovo prividno blagostanje. Prema analizi Pantheon Macroeconomics, prihodi domaćinstava su pali za 71 milijardu dolara u trećem kvartalu, nakon uzimanja u obzir inflacije i poreza. Ušteda je takođe značajno opala, sa 777 milijardi dolara na bankovnim računima, umesto prethodnih 1 bilion dolara. Ako se ovakav trend nastavi, mnogi će potrošiti svoje ušteđevine do juna sledeće godine.

Osim toga, potrošnja preduzeća takođe pokazuje znakove slabljenja. Poslovne investicije bi veoma opale da nije bilo retkog skoka u sektoru stanogradnje. Kao što navodi Redfin, rast kamatnih stopa na hipoteke je dovelo do značajnog povećanja prosečnih mesečnih rata za 471 dolara u poređenju sa prethodnom godinom. To će verovatno smanjiti potražnju za novim kućama, što je ranije doprinelo rastu ekonomije.

Kompanije su takođe smanjile svoje fiksne investicije u trećem kvartalu, budući da menadžeri izražavaju zabrinutost zbog rastućih kamatnih stopa, što će verovatno ostaviti manje sredstava za buduće planove.

Iako ekonomisti koje je anketirao LSEG i dalje vide rast američkog BDP-a od 0,9% do kraja 2023. godine, postoje zabrinutosti u vezi s potrošnjom i zalihama. Prodavnice su potrošile 81 milijardu dolara viška zaliha u poslednjem kvartalu, a potreba za njihovim obnavljanjem bi mogla značajno usporiti rast, smanjujući ga za 1,5 procentnih poena. Ova značajka sugerira da se blagostanje u poslednjem kvartalu može ubrzo završiti, a da bi mogla uslediti ozbiljnija ekonomska kriza.