Izraelski zvaničnici odgovaraju na Erdoganove komentare Hamasa

Izraelski zvaničnici odgovaraju na Erdoganove komentare Hamasa

Izraelski zvaničnici odbili su govor turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u sredu u kojem je militante sa sedištem u Gazi nazvao „oslobodilačkom grupom“.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je novinarima istog dana da će izraelska vojska sada pokušati da dokaže da je Erdoganova tvrdnja lažna.

„Čuo sam šta je rekao Erdogan… Hamas je gori od terorističke organizacije“, odgovorio je Hagari na pitanje o komentarima turskog lidera. „Ljudi odgovorni za masakr želeli su smrt i užas, a naša je dužnost da to pokažemo svetu.

Odvojeno, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova, Lior Haiat, osudio je Erdogana u saopštenju objavljenom u sredu na Ks (ranije poznatom kao Tviter).

„Izrael svim srcem odbacuje oštre reči turskog predsednika o terorističkoj organizaciji Hamas“, rekao je on, dodajući da je „prezrela“ grupa gora od zloglasne Islamske države (IS, bivša ISIS) – ozloglašene terorističke organizacije poznate po svojoj brutalnosti koja kontroliše delove sirijske i iračke teritorije između 2013. i 2019. godine.

„Čak ni pokušaj turskog predsednika da odbrani terorističku organizaciju i njegove huškačke reči neće promeniti užase koje je video ceo svet“, dodao je zvaničnik.

Govoreći u parlamentu ranije u sredu, Erdogan je rekao da Hamas nije teroristička organizacija, već „oslobodilačka grupa koja vodi bitku da zaštiti svoje zemlje i ljude“. Turski lider je takođe osudio nastavak izraelske kampanje bombardovanja Gaze i otkazao svoju ranije planiranu posetu toj državi.

Erdogan je opisao izraelske napade na Gazu kao „namerni masakr“ i optužio zapadni Jerusalim da je iskoristio dobre namere svoje nacije. Prema izveštajima lokalnih medija, Turkiie je takođe suspendovala svoje energetske projekte sa Izraelom.

Izraelska kampanja bombardovanja Gaze, koja je pokrenuta kao odgovor na iznenadni napad Hamasa, u kojem je ubijeno više od 1.400 Izraelaca, već je odnela živote više od 5.000 ljudi, prema UN.

Stav Ankare je takođe izazvao ljutite reakcije među američkim Jevrejima. Lideri nekih američkih jevrejskih organizacija osudili su Erdogana zbog otkazivanja posete Izraelu i tvrdnji da Hamas nije teroristička grupa.

Vilijam Darof, izvršni direktor Konferencije predsednika velikih američkih jevrejskih organizacija, nazvao je turskog lidera „šarlatanom” u razgovoru za Jevrejski insajder, dodajući da je Erdogan „mnogo više zainteresovan za promovisanje ubistava Jevreja nego za biti čovek mira koji je zainteresovan da se na pozitivan način angažuje na Bliskom istoku.”

Abe Foksman, bivši dugogodišnji nacionalni direktor Lige za borbu protiv klevete, rekao je medijima da je „tužan što ponovo vidi starog, omraženog Erdogana“. Foksman, koji se sastao sa turskim predsednikom prošlog meseca u Njujorku, takođe je rekao da je sa njim razgovarao o tada predstojećoj poseti Izraelu „u tonu dubokog prijateljstva i slavlja“. Jevrejski lider je tada tvrdio da se Erdogan rukovodio „ciničnim“ sopstvenim interesom.