Dva radnika u fabrici Fukušima hospitalizovana su nakon što su slučajno poprskana radioaktivnim otpadom

Dva radnika u fabrici Fukušima hospitalizovana su nakon što su slučajno poprskana radioaktivnim otpadom

Dva radnika u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči koja je uništena cunamijem hospitalizovana su nakon što su slučajno poprskana tečnošću sa radioaktivnim materijalima, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

Incident se dogodio u sredu kada je grupa radnika čistila cevovod u naprednom sistemu za obradu tečnosti. ALPS je postrojenje za filtriranje otpadnih voda koje je ključno za tretman radioaktivne otpadne vode koja se akumulira u postrojenju i njeno stalno ispuštanje u more.

Četiri radnika su čistila cevovod kada je odjednom otpalo crevo za odvod vode. Bili su poprskani zaprljanim tečnim otpadom, što nije bila otpadna voda koja je tekla unutar sistema.

Sva četvorica su nosila maske za celo lice, a rezultati testova pokazali su da niko od njih nije progutao radioaktivne čestice. Nijedna nije pokazala zdravstvene probleme, prema operateru elektrane Tokio Electric Pover Compani Holdings ili TEPCO.

Peti radnik, koji je takođe bio raspoređen na poslove čišćenja, bio je privremeno odsutan kada se dogodila nezgoda.

TEPCO je započeo kontroverzno ispuštanje otpadnih voda 24. avgusta iz Fukushima Daiichi, koja je pretrpela trostruko topljenje nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine. Ispuštanju, za koje se očekuje da će se nastaviti decenijama, oštro su se protivile ribarske grupe i susedne zemlje, uključujući Kinu, koja je odmah zabranila uvoz svih japanskih morskih plodova.

TEPCO je od tada završio prva dva kruga pražnjenja kako je planirano, a priprema se za treći, koji počinje početkom novembra. Junichi Macumoto, izvršni direktor TEPCO-a zadužen za ispuštanje tretiranog otpada, rekao je novinarima da nesreća u srijedu neće uticati na planove ispuštanja.

Nakon nesreće, dva od četiri radnika uspela su da isperu kontaminaciju do nivoa koji im je omogućio da napuste fabriku. Druga dvojica, kojima je tečnost natopljena kroz dvoslojna zaštitna odela i donji veš i nisu mogli dovoljno da smanje nivo radijacije, morali su da budu odvedeni u bolnicu na dalju dekontaminaciju i praćenje, saopštio je TEPCO.

Utvrđeno je da je jednom od hospitalizovanih radnika, u 20-im godinama, izloženo celo telo osim lica, dok je drugi muškarac, u 40-im godinama, imao ekspozicije u predelu stomaka. Rizici da dobiju opekotine na koži od izlaganja radijaciji bili su izuzetno mali, rekao je TEPCO, citirajući doktora koji je pregledao dvojicu radnika.