Španija će stvoriti hitan smeštaj za 3.000 migranata

Španija će stvoriti hitan smeštaj za 3.000 migranata

Španija je u četvrtak saopštila da će stvoriti dodatni hitni smeštaj za 3.000 migranata bez dokumenata u vojnim kasarnama, hotelima i hostelima usred skoka dolazaka morem od 55 odsto ove godine, što je izazvalo političke tenzije.

Ministar za migracije Hoze Luis Eskriva rekao je novinarima da je vlada odobrila korišćenje dva vojna objekta u Madridu i da planira da koristi još dva na jugu zemlje.

Eskriva je odbio da otkrije koliko će dodatnih kreveta biti napravljeno, ali izvor iz ministarstva je rekao Rojtersu da će to biti oko 3.000 ukupno.

Povećanje broja dolazaka uglavnom je podstaknuto ljudima koji dolaze iz zapadne Afrike gumenim čamcima na Kanarska ostrva u Atlantiku i dolazi nakon što su zemlje Evropske unije 4. oktobra zaključile sporazum o tome kako se nositi sa neregularnom imigracijom.

Italija je takođe doživela porast broja dolazaka, a malo ostrvo Lampeduza se bori da se izbori sa tim.

Od januara do sredine oktobra, dolasci na Kanare dostigli su 23.537 ljudi, što je već premašilo cifre za punu godinu za svaku od prethodne tri godine, pokazuju zvanični podaci.

Lokalne vlasti su rekle da se osećaju napušteno od centralne vlade. Madrid je otvorio nove kampove na arhipelagu 2021. nakon povećanja broja dolazaka.

Ali ovaj put je pristup centralne vlade bio da proširi smeštaj za hitne slučajeve širom zemlje, nadajući se da će ublažiti pritisak na Kanare. Takođe je ove nedelje odobrio paket pomoći od 50 miliona evra (52,66 miliona dolara) za ostrva.

Nakon policijskih pregleda, migranti će biti dobrovoljno smešteni u kasarne, hotele, hostele i druge vrste smeštaja, rekao je izvor iz ministarstva. Ideja je da ne ostanu na istom mestu duže od tri meseca.

Konzervativna regionalna liderka Madrida Izabel Dijaz Ajuso optužila je levičarsku vladu za loše upravljanje migrantskom situacijom i sugerisala, bez pružanja dokaza, da bi transfer migranata na kopno mogao da ugrozi bezbednost.

Eskriva je tvrdio da je situacija dobro obrađena i da se može upravljati, i rekao da neki konzervativni političari podstiču ono što je nazvao ksenofobičnom retorikom.