Orban ne planira da se izvinjava zbog sastanka sa Putinom i ponosan je na svoju strategiju

Orban ne planira da se izvinjava zbog sastanka sa Putinom i ponosan je na svoju strategiju

Mađarski premijer Viktor Orban ne planira da se izvini zbog sastanka sa ruskim predsednikom u Kini i smatra svoje postupke ispravnim.

Orbana su pitali da li planira da se izvini zbog rukovanja sa Putinom u Kini. Mađarski premijer je odgovorio negativno.

„Imamo veoma jasnu politiku o tome, koja se razlikuje od strategije mnogih drugih ovde. Vi imate strategiju rata, mi imamo strategiju mira. I želimo da uradimo sve da bude mira. sve kanale komunikacije sa Rusijom, inače neće biti šanse za mir. Ovo je naša strategija i mi smo ponosni na to. Mi smo jedini koji govorimo za i za mir“, prokomentarisao je Viktor Orban.

Podsetimo, prošle nedelje su se u Pekingu sastali mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin. Bio je to prvi Putinov sastanak sa liderom države EU posle više od godinu dana.

Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak je otišao u Minsk drugi put za godinu dana, obrazlažući to činjenicom da Budimpešta „želi mir, a za to je potrebno održavati komunikacione kanale“.

Orban se istakao i skandaloznom izjavom na godišnjicu gušenja revolucije 1956. godine od strane sovjetskih trupa, upoređujući članstvo Mađarske u EU sa sovjetskom okupacijom.