Rekonvalescentna plazma smanjuje smrtnost za 10% kod pacijenata sa COVID-19 na respiratoru

Rekonvalescentna plazma smanjuje smrtnost za 10% kod pacijenata sa COVID-19 na respiratoru

U studiji objavljenoj u Časopisu za medicinu New England, kliničari i istraživači sa CHU u Liježu i Univerziteta u Liježu pokazuju da je davanje plazme uzete od rekonvalescentnih donatora nakon infekcije SARS-CoV-2 pacijentima koji pate od akutnog respiratornog distresa sindrom koji zahteva veštačku mehaničku ventilaciju značajno je smanjio mortalitet (10%).

Nasumično ispitivanje uključivalo je 17 jedinica intenzivne nege u belgijskim bolnicama. Obuhvatao je ukupno 475 pacijenata tokom različitih talasa COVID-19, od oktobra 2020. do marta 2022. Grupa od 237 pacijenata primila je plazmu za oporavak, dok je preostalih 238 pacijenata dobilo standardnu negu.

Smanjenje mortaliteta primećeno 28. dana bilo je oko 10% u grupi pacijenata koji su primali rekonvalescentnu plazmu do pet dana nakon primene invazivne mehaničke ventilacije (tj. korišćenjem endotrahealne intubacije).

U ovoj grupi je umrlo 35% pacijenata, u poređenju sa 45% u grupi pacijenata koji su primali standardnu negu. Efekat na smanjenje mortaliteta je konkretnije primećen kod pacijenata koji su primili rekonvalescentnu plazmu tokom prvih 48 sati nakon stavljanja na veštačku respiratornu asistenciju.

Zahvaljujući saradnji belgijskog Crvenog krsta i laboratorija KULeuven, UAntverpen i Uliege, jedinice intenzivne nege partnerskih bolnica u studiji su bile u mogućnosti da koriste rekonvalescentnu plazmu sa visokim titrima neutralizujućih antitela od 1/320 za 82,3% pacijenata i 1/160 za preostalih 17,7%.

Različita medicinska ispitivanja sprovedena su širom sveta korišćenjem plazme za oporavak tokom pandemije COVID-19, ali ova studija je prva koja je posebno ciljala na efekte na pacijente koji su najugroženiji, na one sa akutnim respiratornim distresom koji zahtevaju veštačku respiratornu pomoć.

„Prvi put smo pokazali terapijsku vrednost rekonvalescentne plazme u poboljšanju veoma loše vitalne prognoze ovih pacijenata. Smanjenje mortaliteta, reda veličine 10%, posebno je primetno kod pacijenata kojima je rekonvalescentna plazma data brzo nakon početak veštačke respiratorne ventilacije“, kaže dr Benoa Miset, šef odeljenja intenzivne nege na CHU u Liježu i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Liježu, koji je odgovoran i prvi autor studije.

„Ova studija dokumentuje i potvrđuje vrednost rekonvalescentne plazme za pasivnu imunizaciju protiv najtežih oblika COVID-19, ali i protiv mogućih budućih patogenijih varijanti i eventualno u slučaju budućih pandemija.“