SAD savetuju Izraelu da odustane od invazije na Gazu

SAD savetuju Izraelu da odustane od invazije na Gazu

Sjedinjene Države su savetovale Izrael da odustane od kopnenog napada na Pojas Gaze koji kontroliše Hamas i obaveštavaju Katar – posrednika sa palestinskim militantima – o tim razgovorima, rekli su izvori, kako Vašington pokušava da oslobodi više talaca i pripremi se za moguće prelivanje u širem regionalnom ratu, piše Rojters.

Nakon što je Hamas 7. oktobra napao Izrael i ubio oko 1.400 ljudi, Sjedinjene Države su stali uz svog saveznika i naglasili da Izrael ima pravo da se brani. Takođe je javno naglašeno da će Izrael odlučiti o svom rasporedu za odmazdu.

Ali Bela kuća, Pentagon i Stejt department sada su pojačali privatne pozive na oprez u razgovorima sa Izraelcima, rekla su dva izvora upoznata sa diskusijama, pošto izraelska blokada Gaze pogoršava humanitarnu krizu i broj žrtava bombardovanja prolaza enklave 5.000.

Prioritet SAD je da se ostavi više vremena za pregovore o oslobađanju talaca koje je Hamas zauzeo 7. oktobra, rekli su izvori, posebno nakon neočekivanog oslobađanja dvojice Amerikanaca u petak. Hamas je saopštio da je u ponedeljak oslobodio još dva taoca. Veruje se da Hamas drži više od 200 talaca.

Jedan američki zvaničnik je rekao da administracija, imajući u vidu ulogu Dohe kao posrednika sa Hamasom, obaveštava katarske zvaničnike o svojim savetima Izraelu kako bi bili u potpunosti u toku dok se pregovori o taocima nastavljaju.

„Za sada ne postoji jasna mapa puta ili redosled koraka ka potpunoj deeskalaciji. Prioritet je rad na izvlačenju talaca korak po korak“, rekao je izvor upućen u pregovore o taocima.

Drugi američki zvaničnik rekao je da evropske vlade, od kojih mnoge takođe imaju svoje građane kao taoce, takođe predlažu Izraelu da se uzdrži od pokretanja kopnene ofanzive kako bi dao prostor za pregovore o njihovom oslobađanju.

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u nedelju o talačkoj i humanitarnoj krizi u Gazi sa liderima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije, saopštila je Bela kuća.

Prvi američki zvaničnik je rekao da bi, uz pregovore o taocima, savetovanje Izraela da odustane od invazije takođe moglo dati više vremena za isporuku humanitarne pomoći u Gazu. Ujedinjene nacije su od subote saopštile da su 54 kamiona pomoći uspela da uđu u Gazu iz Egipta.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da je Vašington od početka sukoba razgovarao sa Izraelom kako bi „utvrdio njihove namere, njihovu strategiju, ciljeve, da bi video koji su njihovi odgovori, na teška pitanja koja se mogu vojska bi trebalo da pita.“

Zvaničnik američke odbrane rekao je da je ministar odbrane Lojd Ostin – u mnogim telefonskim razgovorima sa svojim izraelskim kolegom – naglasio potrebu da se bude spreman na udarne efekte kopnene ofanzive, koje uključuju rizike od širenja sukoba u regionu, sudbinu talaca i humanitarne krize.

Američki zvaničnici pozvali su Izrael da poštuje zakone rata u svakoj invaziji na Gazu, u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.

Izraelski zvaničnici sve češće u javnosti signaliziraju da bi invazija Gaze mogla biti neizbežna. Međutim, niko nije dao čvrst datum ili rekao da je došlo do odlaganja. Izrael je pozvao rekordnih 300.000 vojnih rezervista.

„Uradićemo ono što treba da uradimo, kada to bude trebalo da uradimo“, rekao je zamenik izraelskog ambasadora u Vašingtonu Eliav Benjamin u ponedeljak za izraelski vojni radio, umanjujući uticaj SAD na planiranje ofanzive.

Izrael je od nedelje signalizirao promenu u taktici slanjem pešadije, uz podršku tenkova, na ispitivanje upada u Gazu koji su doveli do sukoba sa borcima Hamasa. Takođe je fokusirao vazdušne napade na ono što je opisao kao područja u kojima Hamas okuplja svoje borce da bi napravili zasedu na svaku invaziju.

Savetovanje Izraela da odustane od kopnene ofanzive takođe omogućava Vašingtonu da se pripremi za sve moguće uzvratne napade na interese SAD u regionu jer strahovi od prelivanja rastu, posebno između Izraela i libanske teško naoružane grupe Hezbolah koju podržava Iran.

„Očekujemo da postoji verovatnoća eskalacije… Preduzimamo korake kako bismo bili sigurni da možemo efikasno da odbranimo svoj narod i da odlučno odgovorimo ako bude potrebno“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za En-Bi-Si u nedelju.

Vašington je takođe postao zabrinut zbog želje nekih visokih izraelskih zvaničnika, uključujući ministra odbrane Joava Galanta, da se zalažu za preventivni udar na Hezbolah.

Izraelu bi bilo teško da istovremeno vodi rat na dva fronta ako Hezbolah pokrene sveobuhvatnu borbu na severu, kažu američki zvaničnici. Vašington je poslao dve grupe nosača aviona u istočni Mediteran kako bi pojačali svoje prisustvo u regionu i delovali prvenstveno kao sredstvo odvraćanja od drugih bliskoistočnih neprijatelja Izraela.