Visoki kineski diplomata posetiće Vašington uoči mogućeg sastanka Bajdena i Sija

Visoki kineski diplomata posetiće Vašington uoči mogućeg sastanka Bajdena i Sija

Najviši kineski diplomata doći će u četvrtak Vašingtonu u trodnevnu posetu, što je najnoviji potez Vašingtona i Pekinga da pregovori na visokom nivou ostanu otvoreni usred napetih bilateralnih odnosa.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji trebalo bi da se sastane sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom oko niza pitanja, uključujući sukob Izraela i Hamasa, rat u Ukrajini i nedavni sudar brodova u Južnom kineskom moru, navodi se u saopštenju. visoki zvaničnici administracije koji su govorili pod uslovom anonimnosti da bi pregledali putovanje.

Vangovo putovanje će doći samo oko dve nedelje uoči samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku, gde je moguće da će se sastati predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Si Đinping. Zvaničnici nisu potvrdili sastanak lidera, niti su rekli da li će Vangova poseta biti pripremljena za takav sastanak. Umesto toga, Vangovo putovanje je opisano kao recipročno u odnosu na Blinkenovu posetu Pekingu u junu.

Peking tek treba da potvrdi da li će Si otputovati u San Francisko na godišnji samit APEC-a.

Odnosi SAD i Kine brzo su se pogoršali od 2018. zbog pitanja kao što su trgovinska neravnoteža, ljudska prava u severozapadnom regionu Sinđang, militarizacija Južnog kineskog mora, sve veći pritisak na samoupravno ostrvo Tajvan i pandemija. Prošlog novembra, Bajden i Si sastali su se na Baliju, u Indoneziji, na marginama sastanka Grupe 20 vodećih bogatih zemalja u razvoju. Dve strane su se složile da nastave razgovore, uspostave radne grupe za određena pitanja i prošire međusobnu razmenu.

Odnosi su se tek zagrejali kada je Vašington optužio Peking da je u februaru leteo špijunskim balonom iznad teritorije SAD, što je izazvalo oštre proteste Pekinga i spustilo bilateralne odnose na još jedan nizak nivo.

Blinken je otputovao u Peking u junu, kada su bilateralni odnosi počeli da se poboljšavaju. Ranije ovog meseca, lider većine u Senatu Čak Šumer predvodio je delegaciju od šest senatora Kini, u prvoj poseti američkih zakonodavaca od 2019. Ove nedelje, guverner Kalifornije Gavin Njusom boravi u Kini kako bi razgovarao o klimatskim promenama.

Kada Vang stigne u Vašington, američki zvaničnici će podstaći Kinu da bude konstruktivnija na Bliskom istoku, rekli su visoki zvaničnici administracije. Ranije ovog meseca, Blinken je sa Vangom razgovarao o važnosti održavanja stabilnosti u regionu i obeshrabrivanja drugih strana da uđu u sukob, navodi Stejt department.

O sudarima filipinskih i kineskih brodova tokom vikenda kod Drugog Tomas Šola u Južnom kineskom moru takođe će biti reči na sastancima sa Vangom, rekli su američki zvaničnici. Vašington je odgovorio potvrđujući svoju podršku Manili i kritikujući Peking zbog njegovih „opasnih i nezakonitih radnji“.

Kina je, međutim, tvrdila da je plićak deo njene teritorije i optužila Filipine da su „teško narušili teritorijalni suverenitet Kine“ tako što su tamo zaustavili mornarički brod. Obećao je da će preduzeti „neophodne mere“ za odbranu suvereniteta i pomorskih interesa Kine.

Dok se Amerika bori sa usponom Kine kao globalne sile, Bajden je pozvao na „zaštitne ograde“ za upravljanje bilateralnim odnosima, ali ih je Kina odbila. Umesto toga, zahtevala je „drugačiju vrstu odnosa velikih sila“ kojom SAD moraju da poštuju ključne interese Kine.

Iako Vangova poseta neće rešiti nikakve razlike, ona je deo diplomatskih napora SAD ka otvorenoj komunikaciji kako bi se minimizirali rizici, rekli su američki zvaničnici.