Treći konvoj pomoći ulazi u Gazu, UN upozoravaju da će gorivo ponestati

Treći konvoj pomoći ulazi u Gazu, UN upozoravaju da će gorivo ponestati

Treći konvoj kamiona humanitarne pomoći isporučio je u ponedeljak vodu, hranu i lekove u opkoljeni pojas Gaze, ali su Ujedinjene nacije upozorile da gorivo nije uključeno i da će rezerve ponestati unutar naredna dva dana, piše Rojters.

Humanitarne isporuke preko prelaza Rafa iz Egipta počele su u subotu nakon što su sporovi oko procedura za inspekciju pomoći i bombardovanja na strani granice u Gazi ostavili materijale za pomoć u Egiptu.

„Sjedinjene Države ostaju posvećene obezbeđivanju da civili u Gazi i dalje imaju pristup hrani, vodi, medicinskoj nezi i drugoj pomoći, bez skretanja od strane Hamasa“, objavio je američki predsednik Džo Bajden na Ks, ranije poznatom kao Tviter.

Rafa je glavni prelaz za ulazak i izlazak iz Gaze koji se ne graniči sa Izraelom. Otkako je Izrael uveo „potpunu opsadu“ enklave u znak odmazde za napad Hamasovih militanata 7. oktobra, Rafa je postao fokus napora za isporuku pomoći.

Dvadeset kamiona ušlo je u Gazu preko Rafe u ponedeljak, čime je ukupno 54 kamiona od subote, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

UN su saopštile da bez goriva ne bi značilo da postrojenje za desalinizaciju vode ne može da funkcioniše zajedno sa pekarama i bolnicama.

Zvaničnici UN kažu da će dnevno biti potrebno oko 100 kamiona pomoći za zadovoljavanje osnovnih potreba u Gazi, u kojoj živi 2,3 miliona ljudi. Oko 1,4 miliona njih je sada beskućnik.

Specijalni izaslanik SAD pregovara sa Izraelom, Egiptom i Ujedinjenim nacijama o stvaranju „mehanizma za održivu isporuku“ za dovođenje pomoći u Gazu nakon što su konvoji pomoći počeli da prelaze u pojas iz Egipta.

„Želimo da vidimo neprekidan saobraćaj koji ide kroz Rafah i pruža humanitarnu pomoć“, rekao je u ponedeljak portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, dodajući da se razgovara o „tačnom mehanizmu“ kako to učiniti.

Miler je rekao da je moguće preusmeravanje goriva od strane Hamasa „pitanje o kome sada razgovaramo sa izraelskim vlastima“.

Dužarik je rekao da se Ujedinjene nacije zalažu za isporuku goriva kako bi agencija UN koja pruža pomoć Palestincima u Gazi, UNRVA, mogla da nastavi sa radom.

„Mogu da vide dno rezervoara za gorivo“, rekao je Dužarik za UNRVA. „Razgovaramo o danima. A kada se to desi, to će biti zaista poražavajuće, povrh onoga što je već razorna humanitarna situacija.“