Pentagon šalje vojne savetnike i protivvazdušnu odbranu u Izrael uoči kopnenog napada na Gazu

Pentagon šalje vojne savetnike i protivvazdušnu odbranu u Izrael uoči kopnenog napada na Gazu

Pentagon je poslao vojne savetnike u Izrael kako bi pomogli u planiranju kopnenog napada na Gazu i unapredili sisteme protivvazdušne odbrane na Bliskom istoku. Među tim savetnicima nalazi se i general-potpukovnik Džejms Glin, marinac koji je ranije vodio specijalne operacije protiv Islamske države i služio u borbama u Faludži, Irak.

Ovaj vojni tim će pružiti savete o vojnim operacijama i strategijama protiv Hamasa, uključujući i kako minimizirati civilne žrtve tokom gradskih borbi. Ovi savetnici neće biti direktno angažovani u borbenim akcijama, već će pružati stratešku podršku izraelskim snagama.

Izrael se priprema za kopnenu operaciju u Gazi, gde su Hamasovi militanti imali vreme da izgrade mrežu tunela i postave zamke u urbanim blokovima severne Gaze. Vojni savetnici iz SAD-a, uključujući generala Glina, donose iskustvo relevantno za takve operacije.

Takođe, Pentagon šalje više sistema Patriot i sistema protivvazdušne odbrane na Bliski istok kako bi zaštitio američke snage i saveznike od pretnji u regionu. Ove mere se preduzimaju kako bi se sprečio dalji eskalirajući sukob i zaštitilo američko osoblje na Bliskom istoku.

SAD takođe savetuju Izrael da razmotri odlaganje kopnenog napada kako bi se omogućilo više vremena za diplomatske napore i pregovore za oslobađanje talaca. Osim vojne podrške, SAD su učestvovale u pregovorima za oslobađanje nekoliko talaca kao deo nastojanja da se smire napetosti.

Situacija na Bliskom istoku ostaje napeta, a SAD nastoje da se izbegne širi regionalni sukob i da se omogući diplomatsko rešenje sukoba između Izraela i Hamasa.