Mađarska ponovo odbila da izdvoji 500 miliona evra iz fonda EU koji pomaže Ukrajini u naoružanju

Mađarska ponovo odbila da izdvoji 500 miliona evra iz fonda EU koji pomaže Ukrajini u naoružanju

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije na sastanku u ponedeljak ponovo nisu uspeli da se dogovore o dodeli tranše od 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir, koja se koristi za vojnu podršku Ukrajini.

Prema Jozvjakovim rečima, dogovor o dodeli osme tranše od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda nije mogao da bude postignut zbog stava Mađarske – ona je ranije blokirala ovu odluku, jer je Ukrajina uvrstila mađarsku OTP banku na listu međunarodnih sponzora rata.

„Mađarska OTP banka skinuta je sa crne liste kompanija koje nastavljaju da posluju u Rusiji, ali Budimpešta želi pravne garancije da je ova odluka trajna“, piše novinar.

Ukrajina je početkom oktobra skinula mađarsku OTP banku sa liste „sponzora rata“, udovoljavajući jednom od ključnih zahteva Budimpešte da, dok ta finansijska institucija ne bude skinuta sa liste, Mađarska neće učestvovati u daljem finansiranju EU za transfer. oružja Ukrajini.

Status međunarodnog ratnog sponzora suspendovan je OTP banci, kao i pet grčkih prevoznika, koje je Kijev optužio da su ilegalno prevozili rusku naftu kako bi zaobišli plafon cena.

EU se prošle nedelje nadala da će Mađarska otključati osmu tranšu vojne pomoći Ukrajini u okviru Evropskog fonda za mir.