Šef IAEA: Nuklearna energija može igrati veću ulogu u Indiji

Šef IAEA: Nuklearna energija može igrati veću ulogu u Indiji

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da nuklearna energija može da igra „još veću ulogu“ u korist Indije i njenog stanovništva, dok je posetio tu zemlju u ponedeljak.

„Nameravamo da dodatno ojačamo našu saradnju sa Indijom, maksimizirajući potencijal inicijativa IAEA kao što su „Zraci nade“ i „Atoms4Food“,“ objavio je Grosi na Ks (bivši Tviter).

Inicijativa „Zraci nade“ ima za cilj da pomogne državama članicama da uspostave ili prošire svoje kapacitete u lečenju raka, dok program „Atoms4Food“ ima za cilj da koristi nuklearnu nauku za uzgoj „jačih, zdravih [i] sigurnijih useva“.

Tokom sastanka sa indijskim liderom Narendrom Modijem, Grosi je pohvalio rekord zemlje kao odgovorne nuklearne sile, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera na sastanku para. Šef IAEA je takođe „pohvalio napredak Indije u nuklearnoj nauci i tehnologiji, posebno ističući razvoj i postavljanje domaćih nuklearnih elektrana“. U saopštenju se dodaje da je Grosi „priznao globalnu vodeću ulogu Indije u civilnim nuklearnim aplikacijama za društvene koristi“.

Modi i Grosi su takođe razmenili mišljenja o proširenju uloge nuklearne energije u ispunjavanju neto nultih obaveza, uključujući i male modularne reaktore i mikroreaktore. Indija ima za cilj da proizvede 22 gigavata (GV) energije kroz nuklearnu energiju kao deo svojih inicijativa za borbu protiv klimatskih promena.

Nuclear Pover Corporation of India Limited (NPCIL) trenutno upravlja 23 komercijalna nuklearna reaktora sa kombinovanim kapacitetom od 7.480 megavata MV i planira da poveća ovaj kapacitet na 22.480 MV do 2031.

Prošlog meseca, predsednik indijske Komisije za atomsku energiju, Ajit Kumar Mohanti, obavestio je Grosija o ovim ambicijama na Generalnoj konferenciji IAEA u Beču, Austrija.

Tokom posete Indiji, Grosi se takođe sastao sa ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džaišankarom radi „široke razmene”. Diplomata je kasnije na Ks napisao da je par razgovarao o „razvojnom značaju nuklearne energije“ i da su podelili svoje stavove „o neširenju i međunarodnoj saradnji“.

Grosi je napomenuo da je diskusija uključivala „rad IAEA u Ukrajini, globalne izazove neširenja i ključnu ulogu nuklearne energije i tehnologije za razvoj. ”

Indija je bila među prvim državama koje su se pridružile globalnoj nuklearnoj organizaciji, koja trenutno ima 178 država članica.

Tokom svoje posete, Grosi je „preneo svoje divljenje za izvanredno partnerstvo između IAEA i Indije“. On je pohvalio zemlju za njene programe obuke i izgradnje kapaciteta koji su pomogli zemljama kao što je Bangladeš, gde Indija obučava stručnjake za nuklearnu elektranu koju gradi ruski Rosatom.