Drugi konvoj pomoći ulazi u pojas Gaze iz Egipta, kaže zvaničnik UN

Drugi konvoj pomoći ulazi u pojas Gaze iz Egipta, kaže zvaničnik UN

Drugi konvoj od 14 kamiona pomoći ušao je u nedelju uveče na prelaz Rafa sa egipatske strane do opkoljenog pojasa Gaze, rekla je Džulijet Touma, direktorka komunikacija u Agenciji UN za pomoć i rad, piše Rojters.

Svedoci su ranije prijavili eksploziju i sirene hitne pomoći na granici.

Izraelska vojska saopštila je da je jedan od njenih tenkova slučajno pogodio egipatsku poziciju blizu granice sa pojasom Gaze.

Nekoliko egipatskih graničara zadobilo je lakše povrede nakon što su pogođeni fragmentima izraelske tenk granate, rekao je portparol egipatske vojske.

Svedok i medicinski izvor rekli su da je sedam osoba ranjeno i prebačeno u bolnicu.

Izraelske odbrambene snage „izražavaju tugu zbog incidenta, koji se istražuje“, navodi se u saopštenju, ne dajući više detalja.

U nedeljnom konvoju bilo je ukupno oko 19 kamiona koji su prevozili medicinske i prehrambene zalihe, rekli su bezbednosni i humanitarni izvori.

Prvi konvoj od 20 kamiona preko potrebnih zaliha ušao je u Gazu u subotu kroz Rafah, koji je ranije bio van pogona nakon bombardovanja na granici sa strane Gaze i usred sporenja oko uslova za isporuku pomoći.

Distribucija tih zaliha počela je u nedelju, ali zvaničnici pomoći i dalje upozoravaju na humanitarnu katastrofu jer su zalihe hrane, vode i goriva pri kraju.

Izrael je uveo potpunu blokadu i započeo vazdušne udare na Gazu kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa na izraelsko tlo 7. oktobra.

Prelaz Rafa, glavna ulazna i izlazna tačka u Gazi koja ne vodi u Izrael, postao je fokus napora za isporuku pomoći kako se humanitarni uslovi u Gazi pogoršavaju.

Zvaničnici UN kažu da će u Gazi biti potrebno najmanje 100 kamiona dnevno za pokrivanje hitnih potreba. Pre izbijanja najnovijeg sukoba, nekoliko stotina kamiona je svakodnevno stizalo u enklavu.

Šef humanitarne službe UN-a Martin Grifits rekao je Rojtersu u subotu da je u toku rad na razvoju „lakog“ sistema inspekcije, kojim bi Izrael mogao da proverava pošiljke, ali da obezbedi neprekidan protok.