Bajden održava razgovor sa ključnim zapadnim saveznicima, papom kako bi razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa

Bajden održava razgovor sa ključnim zapadnim saveznicima, papom kako bi razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa

Američki predsednik Džo Bajden u nedelju je pojačao svoj angažman u tekućem ratu između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, sazvavši razgovor sa liderima Kanade, Francuske, Britanije, Nemačke i Italije, nakon razgovora sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Bela kuća je izvestila o odvojenim pozivima Bajdena sa zapadnim liderima, Netanjahuom i papom Franjom, usred sve većeg straha da bi rat Izraela i Hamasa mogao da preraste u širi bliskoistočni sukob dok je Izrael napadao Gazu i sukobi na granici sa Libanom su se intenzivirali.

Nije odmah bilo jasno zašto Bajdenov poziv zapadnim liderima nije uključivao Japan. Te zemlje zajedno čine Grupu sedam naprednih ekonomija. Ministri finansija G7 sastali su se u Maroku ranije ovog meseca i izdali saopštenje.

Bajden je sazvao virtuelni sastanak G7 nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Bajden i katolički lider razgovarali su o „potrebi da se spreči eskalacija u regionu i da se radi na trajnom miru na Bliskom istoku“, saopštila je Bela kuća.

Vatikan je ranije saopštio da je poziv, koji je trajao oko 20 minuta, „fokusiran na konfliktne situacije u svetu i potrebu da se identifikuju putevi ka miru“.