Istraživanje o neuronskim osnovama donošenja odluka

Istraživanje o neuronskim osnovama donošenja odluka

Neuronaučnici sa Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u Bethesdi, Merilend, nedavno su sproveli revolucionarnu studiju o donošenju odluka kod rezus majmuna. Njihov rad, objavljen u prestižnom časopisu Nature Neuroscience, donosi nova saznanja o tome kako poverenje u izbore igra ključnu ulogu u konsistentnosti odluka.

Kada ljudi donose različite odluke, od svakodnevnih kao što je izbor hrane ili odeće, do ozbiljnijih poput političkog glasanja, nivo poverenja u donetu odluku igra presudnu ulogu. Istraživači su se pitali kako se ova dinamika odražava na neuronske mreže u mozgu i da li je moguće predvideti doslednost izbora na osnovu energetskih pejzaža u prefrontalnom korteksu.

Tokom eksperimenta, dva rezus majmuna su obučena da donose odluke na osnovu ponuda sa različitim nagradama i vremenskim kašnjenjima. Prateći njihove neuronske aktivnosti putem implantata sa elektrodama, istraživači su otkrili da su majmuni donosili konzistentne odluke za ekstremno dobre i loše ponude, dok su odluke bile manje dosledne kod ponuda sa srednjim vrednostima.

Najvažnije otkriće studije je povezanost između energetskih pejzaža u prefrontalnom korteksu i doslednosti odluka. Ovi energetski pejzaži predstavljaju atraktorske mreže koje održavaju specifične obrasce aktivnosti u mozgu tokom vremena. Analiza podataka je pokazala da atraktorski baseni oko obrazaca aktivnosti imaju strmije pejzaže za ponude koje su dovele do doslednih odluka.

Iako su ovi nalazi trenutno u preliminarnoj fazi, otvaraju potencijal za dublje razumevanje mehanizama donošenja odluka u mozgu. U budućnosti, istraživanja na više neurona istovremeno mogla bi rasvetliti specifične aspekte ovog procesa, doprinoseći važnim novim otkrićima o tome kako se poverenje u odluke odražava u dinamici atraktorskih mreža i proračunima u mozgu. Ova istraživanja obećavaju da će unaprediti naše razumevanje donošenja odluka, kako kod ljudi, tako i kod drugih životinjskih vrsta.