CNN: SAD su izvršile pritisak na Izrael da odloži invaziju na Gazu

CNN: SAD su izvršile pritisak na Izrael da odloži invaziju na Gazu

Američka vlada je izvršila pritisak na Izrael da odloži svoju kopnenu invaziju na Gazu kako bi kupio vreme da oslobodi još Hamasovih talaca i pruži humanitarnu pomoć Gazi.

„Administracija  je izvršila pritisak na rukovodstvo Izraela da odloži  zbog napretka na talačkom frontu“, primetio je jedan od sagovornika kanala.

On je takođe rekao da je administracija američkog predsednika želela da kamioni pomoći stignu u Gazu pre potencijalne invazije.

Kada su američkog predsednika Džoa Bajdena u subotu pitali da li je ohrabrio Izrael da odloži invaziju, on je odgovorio: „Razgovaram sa Izraelcima.

Katar, koji deluje kao posrednik za SAD i Izrael, pregovara sa Hamasom o oslobađanju talaca nakon što su ih militanti kidnapovali pre dve nedelje.

Razgovori su uključivali sporazum o protoku preko potrebne pomoći u Gazu i potrebu za privremenim prekidom vatre kako bi se izvukli taoci, rekao je diplomata. Izrael još nije nagovestio da razmišlja o prekidu vatre. Izrael je nastavio bombardovanje dve nedelje.

U petak, nakon vesti o oslobađanju dvojice američkih državljana, portparol kabineta izraelskog premijera nazvao je to mogućim pokušajem Hamasa da smanji vojni odgovor Izraela.

„Ovaj pritisak neće nestati jer su oni oslobođeni. To neće promeniti misiju, a to je demontaža Hamasa“, prokomentarisao je on.

Načelnik štaba izraelskih odbrambenih snaga Herci Halevi rekao je u subotu komandi ID da će vojska započeti operaciju eliminacije Hamasa.

U subotu uveče, prvih dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u pojas Gaze preko kontrolnog punkta Rafa na granici sa Egiptom.