Iran će biti domaćin sastanka šest nacija o mirovnom procesu Jermenije i Azerbejdžana

Iran će biti domaćin sastanka šest nacija o mirovnom procesu Jermenije i Azerbejdžana

Ministri spoljnih poslova Irana, Turske, Rusije i Gruzije sastaće se u ponedeljak u Teheranu sa kolegama iz Azerbejdžana i Jermenije i razgovarati o napretku ka mirovnom sporazumu između dva suseda sa Južnog Kavkaza, javili su iranski državni mediji. .

Novinska agencija IRNA citirala je ministarstvo inostranih poslova da šest zemalja želi da razgovara o regionalnim pitanjima „bez mešanja neregionalnih i zapadnih zemalja“.

To je bilo implicitno pozivanje na Sjedinjene Države i Evropsku uniju, čija je umešanost u potragu za mirovnim sporazumom između Jermenije i Azerbejdžana posebno iznervirala Moskvu.

Ruska novinska agencija Interfaks saopštila je da će ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovati u Teheran na sastanak. Rusija sebe smatra garantom bezbednosti između Azerbejdžana i Jermenije, ali zahtevi i ometanja njenog rata u Ukrajini doveli su do slabljenja njenog uticaja.

Azerbejdžan je prošlog meseca izveo munjevitu ofanzivu da povrati kontrolu nad regionom Nagorno-Karabaha gde su etnički Jermeni uživali de fakto nezavisnost od otcepljenja 1990-ih.

Više od 100.000 Jermena iz Karabaha je od tada pobeglo, a Jermenija je optužila Azerbejdžan da sprovodi etničko čišćenje. Baku to poriče, rekavši da su ljudi slobodni da ostanu i budu integrisani u Azerbejdžan.

Dve zemlje su vodile dva rata u poslednje tri decenije i do sada nisu uspele da postignu mirovni sporazum uprkos dugogodišnjim naporima Sjedinjenih Država, EU i Rusije.