Francuska pojačava vazdušnu i železničku bezbednost usred porasta obmana o bombama

Francuska pojačava vazdušnu i železničku bezbednost usred porasta obmana o bombama

Francuska, koja je već pod najvišom bezbednosnom uzbunom, pojačaće bezbednost na aerodromima u okolini prestonice i u vozovima nakon talasa obmana o bombama, rekao je u nedelju ministar saobraćaja.

Bezbednosne patrole na pariskim aerodromima biće povećane za 40 odsto, a osoblje u nacionalnoj železničkoj kompaniji SNCF će biti pojačano za 20 odsto, pored dodatnih policijskih patrola na železničkim stanicama, rekao je ministar Kleman Bone za Frans Inter.

Francuska je u najvišoj pripravnosti od 13. oktobra nakon što je 20-godišnji muškarac smrtno izbo učiteljicu u gradu Arasu na severu Francuske.

„Saobraćaj (mreže) su bila mesta koja su u istoriji naše zemlje i Evrope doživela velike putarine u napadima“, rekao je Beaune.

Pored povećanog rizika, bilo je i „ljudi koji se igraju sa strahom“, rekao je on, misleći na talas lažnih upozorenja o bombi koja je pogodila saobraćajne mreže, škole i kulturne centre tokom prošle nedelje.

Od prošle srijede na aerodromima u Francuskoj bilo je 70 bombaških prevara, rekao je on, dodajući da su skoro sva ova upozorenja poslata sa iste adrese e-pošte sa sjedištem u Švicarskoj.

Za lažno uzbunjivanje generalno je predviđena kazna od dve godine zatvora i novčana kazna od 30.000 evra. Ovo može da poraste na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 45.000 evra ako upozorenje uključuje pretnju.

Bon je rekao za Frans Inter da prevare nisu „male šale, to su ozbiljni zločini“ i da će biti istražene.

Versajska palata izvan Pariza evakuisana je iz bezbednosnih razloga u nedelju u podne po sedmi put u poslednjih osam dana, a ponovo je otvorena dva sata kasnije nakon izvršenih provera, rekao je portparol.