U Grčkoj je neonacisti osuđenom za ubistvo dozvoljeno da napusti zatvor na pet dana

U Grčkoj je neonacisti osuđenom za ubistvo dozvoljeno da napusti zatvor na pet dana

Ilijasu Kasidijarisu, bivšem portparolu grčke neonacističke partije „Zlatna zora“, koji je pokušao da učestvuje na parlamentarnim izborima u junu ove godine, dozvoljeno je da napusti zatvor na pet dana.

Kasidijarisu je u subotu dozvoljeno da napusti zatvor Domokos u centralnoj Grčkoj pod uslovom da se vrati u sredu. Razlozi za privremeno razrešenje, kao ni razlozi zbog kojih je odobreno, ne saopštavaju se.

Portparolka grčke policije Konstancija Dimoglidu pojasnila je za AFP da osuđenik mora da se javlja u policijsku stanicu jednom dnevno.

Zatvorenik je početkom septembra podneo zahtev za puštanje na slobodu, ali je tada odluka odložena do kraja lokalnih izbora, jer je Kasidijaris bio kandidat za mesto gradonačelnika Atine i osvojio 8,3 odsto glasova.

Ilijas Kasidijaris (42) osuđen je 2020. na 13 godina zatvora zajedno sa ostalim članovima Zlatne zore za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa i druge zločine, uključujući napad i vođenje kriminalne organizacije.

Kasidijaris u zatvoru nastavlja da vodi Jutjub blog, koji ima 140 hiljada pretplatnika, a takođe formalno ostaje lider još jedne krajnje desničarske „Nacionalne partije“, kojoj ove godine nije dozvoljeno da učestvuje na parlamentarnim izborima.

Ipak, zatvorenik je podržao drugu ekstremno desničarsku silu – Helene, koja je dobila više od 240.000 glasova i 12 mesta u parlamentu.

Pored toga, Kasidijaris je otvoreni obožavalac Trećeg rajha i ima tetovažu svastike na levoj ruci.