Kanadski premijer izviždan u džamiji zbog sukoba između Izraela i Hamasa

Kanadski premijer izviždan u džamiji zbog sukoba između Izraela i Hamasa

Kanadski premijer Džastin Trudo izviždan je tokom nenajavljene posete džamiji u Torontu gde se suočio sa masom zbog njegovog pristupa sukobu Hamasa i Izraela. Trudeau je izrazio podršku Izraelu, ali nije pozivao na prekid vatre.

U petak je premijer otišao u džamiju u oblasti Etobicoke. Njegova kancelarija je takođe saopštila da je posetio Međunarodnu muslimansku organizaciju Toronta „kako bi pokazao svoju podršku onima koji su pogođeni užasnim događajima na Bliskom istoku u muslimanskoj zajednici“.

Međutim, Trudo je naišao na hladan prijem. Viralni video na društvenim mrežama prikazuje Trudoa kako stoji blizu podijuma dok ga predstavljaju, a nekoliko ljudi viče „Sramota!

Drugi deo snimka prikazuje Trudoa izviždanog dok napušta zgradu sa policijskom pratnjom. Može se čuti kako jedna aktivistkinja govori: „Koliko palestinske dece treba da bude zaklano pre nego što pozovete na prekid vatre?“

U petak je više od 30 kanadskih poslanika, uglavnom članova njegove Liberalne partije, napisalo pismo Trudou pozivajući ga da pozove Izrael i Hamas da se povuku. „Što duže traje ovaj sukob, više će nedužnih civila platiti svojim životima. Zahtevamo da se Kanada pridruži rastućem međunarodnom pozivu na hitan prekid vatre“, rekli su oni.

Ubrzo nakon izbijanja sukoba 7. oktobra, Trudeau je izdao saopštenje u kojem osuđuje napad Hamasa na Izrael „najoštrijim mogućim izrazima“, istovremeno naglašavajući da Otava podržava pravo zemlje da se brani.

Dok se neki liberali zalažu za prekid vatre, mnogi od njihovih kolega iz partije insistiraju da Hamas mora biti poražen. Kada su ga u petak pritisnuli na ovaj raskol, premijer je priznao da „postoji mnogo različitih perspektiva“, dodajući da one „moraju i da će ostati izvor snage“.

Osim toga, Trudeau je kritikovan zbog oklevanja da zauzme jasan stav o tome ko veruje da je odgovoran za nedavni napad na bolnicu u Gazi u kojem su stotine mrtvih. Njegov jedini komentar na tragediju bio je da je nazove „užasnom i apsolutno neprihvatljivom“. Hamas i Izrael razmenili su optužbe ko je kriv za eksploziju.